Varkenshouderij

Nieuws

Britse export varkensvlees stijgt

Groot-Brittannië heeft in het eerste halfjaar van 2016 in totaal 166.138 ton varkensvlees geëxporteerd.

Dat blijkt uit cijfers van Agriculture & Horticulture Development Board (AHDB). Ten opzichte van de eerste zes maanden vorig jaar steeg de export met 35.000 ton.

Verreweg het meeste varkensvlees gaat naar de Europese Unie. Van januari tot en met juni werd 69.676 ton naar de EU verscheept. Een jaar eerder was dit nog 62.685 ton varkensvlees. Duitsland is voor Groot-Brittannië de belangrijkste Europese afzetmarkt. De Duitsers namen in totaal 18.034 ton af en blijven daarmee Ierland, dat 16.193 ton importeerde, iets voor.

Forse groei uitvoer naar China

Net als veel landen binnen de EU richt ook Groot-Brittannië zich op de export naar China. Die groeide met 72% ten opzichte van de eerste zes maanden vorig jaar. In totaal ging dit jaar al 20.968 ton naar China. Het gros van deze export bestaat uit 'offal' (orgaanvlees en vette delen van het varken), 18.675 ton.

Nederland importeerde in het eerste half jaar van 2016 iets meer dan 8.700 ton varkensvlees uit Groot-Brittannië. Dat is een heel lichte stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het grootste gedeelte van het varkensvleesproducten die Nederland uit Groot-Brittannië haalt bestaat uit offal, bijna 4.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.