Varkenshouderij

Nieuws

Varkensvleesexport 80% omhoog in mei

De EU heeft in mei 80% meer exportomzet geboekt met varkensvlees. De exportwaarde bleef met €489 miljoen anders dan vorig jaar de export van melkpoeders en wei voor (€274 miljoen).

De export van melkpoeders en wei daalde met €100 miljoen. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie heeft gepubliceerd.
Maandelijks kunnen schommelingen fors zijn, maar ook over de twaalfmaandsperiode van juni 2015 tot en met mei 2016 is sprake van een opmerkelijke stijging. De exportwaarde nam in deze periode met 23% toe tot €4,5 miljard. De exportwaarde van melkpoeders en wei daalde in dezelfde periode met 15%, oftewel €691 miljoen, mede door minder vraag vanuit Azië.

Eerder al maakte Rabobank, de grootste financier van de land- en tuinbouw, bekend dat de afzet van varkensvlees profiteert van een stevige vraag vanuit China en Japan. Het grootste vleesconcern van Nederland, Vion, is voorzichtiger omdat goedkoop Amerikaans varkensvlees de markt kan ondermijnen.

Totale export groeit beetje

De totale export vanuit de EU nam in mei een kleine 2% toe tot €10,6 miljard. De grootste exportcategorie is traditioneel tarwe. De export van tarwe nam in mei 20% toe tot €555 miljoen maar bleef de twaalf maanden tot en met mei 16,5% achter bij een jaar eerder. Uit de statistieken blijkt ook dat de export van levende dieren al even in de lift zit.

Verenigde Staten compenseren voor Rusland

Net als in voorgaande maanden compenseerde meer export naar de VS, China/Hongkong en een serie andere landen de teruggevallen export naar Rusland. De Russen boycotten sinds augustus 2014 een groot deel van alle landbouwproducten uit de EU. Bovendien is de Russische munt, de roebel, ingestort waardoor producten uit de EU voor afnemers in Rusland duurder zijn geworden. Het grootste deel van deze klap is opgevangen met meer exporten naar de VS, maar in mei hielp ook de graanexport naar Marokko.

Of registreer je om te kunnen reageren.