Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Varkens 12 cent duurder door Chinese vleeshonger

De almaar stijgende Chinese vraag naar varkensvlees heeft een sterk positief effect op de opbrengstprijs van vleesvarkens.

Frans Stortelder, directeur van de varkensvleesdivisie van Vion, schat het effect in de afgelopen maanden op 10 tot 12 cent per kilo geslacht gewicht.

China springt de afgelopen jaren het meest in het oog als groeiende markt voor varkensvlees. Vijf jaar geleden exporteerde de EU 207.000 ton varkensvlees naar dit land. Vorig jaar was dit volume ruim vervijfvoudigd tot 1,11 miljoen ton. De rek is er nog niet uit. De Chinese vraag naar varkensvleesproducten blijft groeien. De eerste vier maanden van 2016 voerde het land 569.000 ton Europees vlees en bijproducten in, 94% meer dan in dezelfde periode van 2015.

Duurdere varkenskoppen

Nieuwe afzetmarkten hebben invloed op de prijs van de diverse onderdelen van het varkenskarkas. Een voorbeeld daarvan is koppen zonder wang. De groothandelsprijs in Hamburg voor varkenskoppen stond op 15 cent per kilo in 2010. Afgelopen jaar noteerden koppen zonder wang 41 cent per kilo in Hamburg. Duurdere koppen zijn een direct gevolg van de toenemende Chinese vraag naar varkensvleesproducten.

Bekijk in weekblad Boerderij van dinsdag 19 juli een analyse van mondialisering van de varkensvleesmarkt

Eén reactie

  • Sjarlie

    de zult ist lekkerst ook van t varken.

Of registreer je om te kunnen reageren.