Varkenshouderij

Nieuws 14 reacties

PvdA: EU-geld inzetten voor minder varkens

De PvdA wil dat de €23 miljoen die staatssecretaris Martijn van Dam uit Brussel krijgt voor steun aan de land- en tuinbouw, wordt ingezet voor het verminderen van het aantal varkens in 'overbelaste gebieden in Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel'.

De SGP zegt dat Nederland extra geld moet uittrekken, naast de steun vanuit Brussel.
PvdA-Kamerleden Henk Leenders en Tjeerd van Dekken hebben daarover vragen gesteld aan Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken. Van Dekken en Leenders willen voorkomen dat de Europese steun ertoe leidt dat boeren die eigenlijk willen stoppen, hun beslissing nu gaan uitstellen. Ze willen van de staatssecretaris weten hoe hij het geld gaat inzetten om boeren te steunen, die hun bedrijfsvoering gaan verduurzamen en de uitstoot van fijn stof verminderen.

SGP: extra geld lost problemen niet op

De SGP zegt dat Nederland eigen geld naast de Brusselse enveloppe moet leggen. De staatssecretaris moet laten zien dat 'zijn uitspraak dat hij er niet voor de boeren is, een vergissing was'.
Volgens SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf lost het extra geld de problemen niet op. "Nu stellen we aan boeren allerlei extra eisen, maar zij moeten vaak op een internationale markt opereren waar die eisen niet gelden. De inkoopmacht van grote inkopers, zoals supermarkten, moet gebroken worden. De kleine producent is nu te vaak de klos. De boer verdient een eerlijke prijs voor een eerlijk product."

Lees ook de redactieblog van Jan Braakman: 'Dit varkentje wil de PvdA nog graag even wassen'

Foto

 • PvdA-Kamerlid Henk Leenders wil voorkomen dat de Europese steun ertoe leidt dat boeren die eigenlijk willen stoppen, hun beslissing gaan uitstellen.</p>
<p><em>Foto: Roel Dijkstra</em>

  PvdA-Kamerlid Henk Leenders wil voorkomen dat de Europese steun ertoe leidt dat boeren die eigenlijk willen stoppen, hun beslissing gaan uitstellen.

  Foto: Roel Dijkstra

Laatste reacties

 • .....

  Komt er nog een PvdA workshop "politiek correct boeren voor dummy's"

 • pb1974

  deze steun is bedoeld om boeren te helpen niet op te ruimen

 • koeboertje

  Ik noemde het al eerder, bij elke euro die uit europa komt gaan de linkse leeghoofden weer een regel verzinnen ,maar goed dat Elbert Dijkgraaf nog tegengas geeft

 • peter1960

  gewoon links tuig weg ermee

 • deB.


  niet te geloven, alles wordt de nek omgedraaid!
  een partij die nog hart voor de boeren heeft, de rest wil ze weg

 • DJ-D

  Tjeerd en Henk krijgen straks 4 jaar lang ieders 80% van 107000 euro is bij mekaar 680.000 euro aan wachtgeld. Van dat geld is voor de deelnemers van het vroegweiden toch wel een mooie map te regelen, want ben een a4tje kwijt.

 • wienbemelmans

  Het is gewoon zielig om te zien hoe ze met alle middelen proberen de veeteelt om zeep te helpen zo iets heb je noch nooit mee gemaakt dat geld was bedoelt voor steun aan de boeren maar je ziet wat de graaiers er mee doen bah bah.

 • WJHDKremer

  Gebruik die 23 mlj om de pvda op te ruimen. Dan is de landbouw pas echt geholpen

 • @123

  Daar is geen 23 miljoen voor nodig,die partij lost zich vanzelf wel op bij de volgende verkiezing.

 • krulsaart

  elke euro die de boer krijgt om te stoppen verdwijnt in veel gevallen rechtstreeks in de diepe zakken van de (Rabo)bank.

 • veenboer6

  Laten ze er voor zorgen dat Nederland een expoterend land blijft!!! Als het aan de PVDA ligt word Nederland een groot natuurgebied

 • WJHDKremer

  @123, ben bang van niet. Er van uitgaande dat de pvv nooit zal regeren, is elke stem op de pvv een stem op links. Omdat de pvv zo hoog in de peilingen staat, blijft er weinig rechts meer over om een meerderheid te vormen.

 • josdings

  bewijst maar weer eens dat de PvdA gewoon een moslimpartij is die moeten namelijk niks van varkens hebben

 • John*

  wat is er mis met een oprotpremie? hadden ze alleen in 2014 toen de crisis begon al gereed moeten hebben. nu zijn we door t dal. t volgende dal is te verwachten rond 2019 en dan haken de stoppersbedrijven af en zijn er geen voorzieningen nodig om de productie te beperken. Daarom kan deze pot beter gebruikt worden voor het verduurzamen van de blijvers na 2020. Dus geen geld naar stopperstallen maar naar de ondernemers die wel de nek uitsteken en blijven investeren in de sector. Die hebben t ronduit t zwaarst gehad de afgelopen 2 jaar en verdienen wel een steuntje in de rug.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.