Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Problemen exportkeuring varkens zeuren voort

De logistieke problemen met de exportkeuringen voor varkens zijn niet voor eind augustus opgelost. Dat verklaart brancheorganisatie Vee&Logistiek desgevraagd.

Knelpunt is dat in Noord-Nederland onvoldoende keuringsartsen zijn om alle keuringsverzoeken op het gewenste tijdstip uit te voeren.

De veehandel mag dierenartsen aandragen die na een training door keuringsorganisatie NVWA exportvarkens mogen keuren en de noodzakelijke certificaten afgeven. Bij Vee&Logistiek hoopt men dat de NVWA in augustus een keuringstraining organiseert voor praktiserende dierenartsen, en dat daar deelnemers voor zijn.

'Onwerkbare situatie' met de varkens-exportkeuringen

Voorlopig is sprake van een 'onwerkbare situatie' met de exportkeuringen van varkens, betoogt Jan Schuttert van het gelijknamige handelsbedrijf. Schuttert: "We hebben daar dagelijks mee te maken en de varkenshouders natuurlijk ook. Onze planning moet zich in allerlei bochten wringen om het varkenstransport te organiseren." Hij legt uit dat in de tweede helft van de middag wordt medegedeeld dat een keuring de volgende dag uren later wordt gedaan, of soms helemaal niet doorgaat. Enige optie is dan de keuring te laten doen op de exportverzamelplek. Dat kost geld. Schuttert: "Drie euro per varken extra ben je dan zo kwijt."

Jan Schuttert: 'Je bent zó €3 extra per varken kwijt'

NVWA

Volgens de NVWA is het moeilijk geschikte kandidaten te vinden voor de exportkeuringen van levende varkens. Eind vorig jaar zijn bij de NVWA 41 keuringsartsen vertrokken terwijl er 23 zijn aangesteld. Het tekort wil de NVWA aanvullen met inhuurkrachten.

Laatste reacties

 • tewe

  stalkeuring in laten gaan ,kost veel minder tijd,probleem opgelost

 • Snel

  tewe,dus niet

 • John*

  dat komt de nederlandse slachthuizen niet zo goed uit..

 • koestal

  Het begint op maffiatoestanden te lijken

Of registreer je om te kunnen reageren.