Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

'Private opslagregeling heeft gewerkt'

De private opslagregeling voor varkensvlees is ten einde. Al het vlees dat in januari van de markt werd gehouden is inmiddels uit de koelhuizen gehaald en verwerkt. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Europese Commissie.

Het einde van de private opslagregeling (PO) voor varkensvlees betekent dat het vlees dat is opgeslagen de koelhuizen weer heeft verlaten. Nog slechts een kleine hoeveelheid ligt in de koelhuizen. In totaal sloegen de Europese slachterijen ruim 90.000 ton varkensvlees op. Het droeg bij aan het herstel van de varkensprijs, die vanaf begin maart een stijgende lijn laat zien.

Op 31 januari lag 90.025 ton varkensvlees opgeslagen. Duitsland en Spanje hebben verreweg het meeste vlees opgeslagen volgens de PO-regeling van begin dit jaar. De Duitsers hadden met ruim 26.000 ton een aandeel van 29% van de totale opslag. Spanje sloeg 19.000 ton op, 21% van het totaal. Nederlandse slachthuizen vroren ruim 10.500 ton varkensvlees in, 12% van het totaal.

PO positief effect op prijs

Volgens slachterijen heeft het opslaan van het varkensvlees een positief effect gehad op de varkensprijzen. "Ik denk dat we kunnen stellen dat de private opslagregeling wat dat betreft heeft gewerkt”, laat Jos Blom van Vion weten. "Het was de bedoeling dat door de PO de varkensprijs omhoog zou gaan en dat is gebeurd. De PO kwam op het juiste moment.”

Middels de PO-regeling van januari konden de slachterijen het vlees gesubsidieerd opslaan. Het varkensvlees kon voor 90, 120 of 150 worden opgeslagen. Verreweg het meeste vlees, ruim 60.000 ton, ging voor 90 dagen de koelhuizen in en kwam in april weer op de markt. Op 1 mei lag er nog net iets minder dan 30.000 ton opgeslagen.

Slechts een klein deel, 7.000 ton, werd voor 120 dagen bewaard. Ruim 22.000 ton ging voor de maximale periode van 150 dagen de koelcellen in en kwam in de laatste weken van juni op de markt. Uit de cijfers van de Europese Commissie blijkt dat op 3 juli al het vlees dat via de PO-regeling van januari werd opgeslagen de koelhuizen heeft verlaten.

Poothammen meest opgeslagen

Van alle varkensvleesproducten werden poothammen verreweg het meeste opgeslagen. Van de 90.025 ton totale opslag was ruim 48.000 ton pootham. Van alle andere producten werd tussen 5.000 en 9.000 ton opgeslagen. Halve karkassen en varkenslendes waren echter een uitzondering. Deze producten werden met respectievelijk 76 en 958 ton het minst in de koelhuizen bewaard.

Eén reactie

  • chila

    Wat een onzin . Er zijn minder varkens en de export naar China loopt goed , dat is de reden voor prijsherstel .
    De opslag kost alleen geld voor de eu en levert geld op voor slachterijen . Goedkoop inkopen en duur verkopen .

Of registreer je om te kunnen reageren.