Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Nieuw zeshoekig stalconcept met brandstofcel

De Zero-stal is het nieuwe stalconcept van Agrifirm Exlan en Sweco. Een boer- en diervriendelijke, energieneutrale stal met een gezond klimaat.

Het stalconcept dat Agrifirm Exlan en Sweco (voorheen Grontmij) presenteren, breekt met traditionele bouwmethoden. De ambities zijn groot: een boer- en diervriendelijke, energieneutrale stal zonder uitstoot van ammoniak en fijn stof, een gezond stalklimaat en gescheiden mest die verder opgewerkt kan worden.

Brandstofcel

“We zijn blanco begonnen met het stalontwerp”, vertelt Peter Schepers, adviseur milieutechniek bij Agrifirm Exlan. Architecten- en ingenieursbureau Sweco heeft kennis van diverse soorten installaties voor reinigen van lucht en vloeistoffen. Een belangrijk onderdeel, een brandstofcel, is door dat bedrijf ingebracht, wat leidde tot het gezamenlijke plan.

De zeshoekige vorm maakt een efficiënte invulling van de ruimte en gebruik van materialen mogelijk. In de betonnen kern zitten alle installaties en apparatuur geconcentreerd. Zes afdelingen zijn daaromheen gebouwd. Opslagsilo’s of andere installaties zijn niet zichtbaar.

In de stal worden meerdere bestaande en nieuwe technieken, materialen en sensortechnologie toegepast. Lucht komt via een filter en na ontsmetting via katalytische oxidatie via de kern in de afdelingen. Via lamellen in een ventilatieplafond komt de lucht laminair bij de dieren. De stallucht wordt onder de roosters afgezogen en gaat via een luchtwasser, warmtewisselaar, ontsmetting met positieve ionisatie en een actief koolstoffilter om alle gassen, stoffen en kiemen te verwijderen.

In de hokken worden mest en urine zo veel mogelijk gescheiden; ze verlaten via een vacuümsysteem direct de stal. Zo blijft de stallucht schoner. Na een warmtebehandeling van de mest wordt vrijkomend methaan en ammoniak verbrand in een brandstofcel om efficiënt energie op te wekken.

Het meest opvallende aan de stal is de zeshoekige vorm. Door een omliggende aarden wal ligt de stal verzonken in het landschap. Via het dak komt licht diffuus binnen. Foto: Agrifirm
Het meest opvallende aan de stal is de zeshoekige vorm. Door een omliggende aarden wal ligt de stal verzonken in het landschap. Via het dak komt licht diffuus binnen. Foto: Agrifirm

Tijd rijp voor nieuw stalconcept

De bedenkers erkennen dat in het verleden systemen zijn ontwikkeld die nooit verder dan de tekentafel zijn gekomen. Technieken zijn gesneuveld omdat ze niet toepasbaar bleken in een varkensstal. Jaap Drost, projectmanager bij Sweco: "We weten uit ervaringen in het buitenland en buiten de sector dat deze technieken kunnen werken.” Ze benadrukken dat de tijd nu wel rijp is voor een stalconcept dat oplossingen biedt voor de sectorproblemen.

Ze zijn bewust van de beren op de weg: van het rond krijgen van de financiering tot medewerking van overheden. Varkenshouders moeten bereid zijn te investeren in een duurder systeem dat zich nog moet bewijzen. "De bouwkosten zijn hoger, maar door betere technische resultaten, hogere gezondheid en een eventuele deelname aan concepten kan de terugverdientijd lager zijn."

De initiatiefnemers houden medio september een kick-off. Ze willen bedrijven en organisaties bereiken die interesse hebben te participeren. "Wij gaan het niet zelf volledig in de markt zetten. Het doel is om binnen afzienbare termijn bij een varkenshouder een demonstratiestal te bouwen."

Rene Stevens

Laatste reacties

  • sjoerddehoop1

    Het is allemaal heel ambitieus. Het gaat vooral om technische hoogstandjes waar menig ingenieur zijn vingers bij af likt. Wat kost dit allemaal? Het is de vraag of de kostprijs per kilo vlees er ook door daalt. Uiteindelijk moet een boer er wat aan kunnen verdienen.

  • WGeverink

    Varkenshouders in Nederland bouwen peperdure en super ingewikkelde stallen om met varkens van een lage gezondheidsstatus toch nog redelijk te kunnen draaien. In Denemarken maar vooral hier in Canada heb ik geleerd om het vanuit een andere hoek te bekijken. De gezondheidsstatus is nummer een. Zonder een hoge gezondheidsstatus is de kans dat een varken van zaadje tot karbonaatje optimaal presteerd hoe dan ook zo goed als uitgesloten! Door varkens te houden met een hoge gezonheidsstatus kunnen in hele simpele en goedkope stallen fantastische resultaten geboekt worden met minder arbeid en lagere voer en dierenarts kosten. Compenseren voor een slechte gezondheidsstatus met hele dure gebouwen en een hoop ingewikkelde techniek heeft als je terug kijkt veel te weinig vooruitgang en rendement opgeleverd. Behalve voor de periferie dan...

Of registreer je om te kunnen reageren.