Varkenshouderij

Nieuws

Nederland exporteert minder varkensvlees

Nederland heeft in de eerste drie maanden van dit jaar minder varkensvlees geëxporteerd.

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. In totaal werd 185.000 ton varkensvlees uitgevoerd, zo’n 8% minder dan een jaar terug, toen nog ruim 200.000 werd verscheept.

De daling is vooral het gevolg van een afname van de export naar buurland Duitsland. Waar in het eerste kwartaal van vorig jaar nog 31.100 ton varkensvlees naar de oosterburen ging, was dat dit jaar 21.400 ton. Een daling van zo’n 31%.

Fors meer naar China

Dat de uitvoer naar China fors is gestegen, komt niet als een verrassing. In totaal ging 20.300 ton naar dit Aziatische land, terwijl dat vorig jaar in de eerste drie maanden 4.000 ton was. Een stijging van iets meer dan 400%. Italië blijft met 34.000 ton varkensvlees de belangrijkste afzetmarkt voor het Nederlandse varkensvlees.

Ook de import van varkensvlees lag onder het niveau van het eerste kwartaal van vorig jaar. In totaal importeerde Nederland 35.000 ton varkensvlees. Een daling van zo’n 10% ten opzichte van een jaar terug, toen 38.900 ton werd ingevoerd. Verreweg het meeste varkensvlees komt uit Duitsland. In het eerste kwartaal werd 22.600 ton varkensvlees uit Duitsland geïmporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.