Varkenshouderij

Nieuws

Internetveiling ISN steeds populairder

De internetvarkensbeurs van de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN wint in de handel aan populariteit. De prijzen die worden gehaald zijn volgens twee trouwe beurshandelaren hoger dan de zg. Vereinigungspreis en de willekeurige 'Hauspreise' van de slachterijen. De ISN zelf noemt de beursprijzen een 'niet te ontkennen gegeven voor de varkensmarkt als geheel'.

De internetvarkensbeurs van de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN bereikte eerder deze maand een mijlpaal. Sinds het voorjaar van 2011, toen het beurssysteem werd gelanceerd, zijn via dit handelskanaal 5.000 partijen met slachtrijpe varkens geveild. Daarmee wisselden bij elkaar in deze periode 640.000 vleesvarkens op de vaste online veilingen van eigenaar, nog los van de varkens die buiten deze veilingen om online werden verhandeld. Afgezet tegen de honderden miljoen vleesvarkens die in Duitsland sinds 2011 door de boeren aan de slachterijen zijn geleverd is het aantal online geveilde dieren natuurlijk maar een schijntje. Dat neemt niet weg dat er groei zit in de beurs en dat deze populairder is dan ooit.

Varkens- en biggenbeurs

De beurs is formeel ondergebracht bij het economische bedrijf van de ISN, de ISW ofwel de Interessengemeinschaft der Schweinehalter Wirtschafts-GmbH, die naast de vleesvarkensbeurs ook een biggenbeurs runt.

De onvermijdelijke vraag is wat nu de voordelen zijn van zo’n online beurs. Voor de beantwoording van die vraag laat de ISW twee trouwe beurshandelaren aan het woord, die de afgelopen 5 jaar hun varkens uitsluitend via dit kanaal aan de man hebben gebracht. “Als ik mijn varkens via de beurs verkoop haal ik een duidelijk hogere prijs dan via de gangbare afzetkanalen,” zegt varkenshouder Hinnerk Cassier uit Wriedel, een gemeente in de buurt van Münster. Volgens Cassier is niet alleen de basisprijs hoger, maar dragen ook de vaste voorkosten en de vaste afrekeningsmodellen (‘Masken’ genoemd in de Duitse sector) bij aan de meeropbrengst.

Betrouwbaarheid

Voor Albert Tiesmeyer uit Neuenkirchen-Vörden (tussen Osnabrück en Vechta) is vooral de betrouwbaarheid van de beurs de doorslaggevende factor. In tegenstelling tot de gangbare vermarkting spelen willekeurig door de slachterijen zelf vastgestelde prijzen (de zogenoemde ‘Hauspreise’) geen rol. Alleen de laatst geboden prijs telt als basis voor de opbrengst, volgens Tiesmeyer. ‘Hauspreise’ doen zich voor als de slachterijen het niet eens zijn met de wekelijkse prijsaanbeveling van de VEGZ, de Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch. De door deze instantie opgestelde notering wordt in de wandelgangen meestal aangeduid als de Vereinigungspreis.

Transparante prijs

De ISN noemt zelf de transparantie van de prijsvorming nog als voordeel van de beurs. Een voordeel voor de varkensmarkt als geheel. De op de online veilingen vastgestelde gemiddelde prijzen zijn daarom volgens de organisatie een waardevol argument in de onderhandelingen tussen boeren, veehandelaren en slachterijen. Geen afnemer kan dan nog de vraag stellen waar de vraagprijs die de varkenshouder noemt op gestoeld is. Hoe relatief klein deze internetmarkt op zich dan ook mag zijn, de prijzen zijn reëel gehaald en betaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.