Varkenshouderij

Nieuws 2 reactieslaatste update:1 aug 2016

Hepatitis in leverworst en paté, PvdD stelt vragen

Varkenspaté en leverworst blijkt in veel gevallen positief te testen op hepatitis E-virus.

Dat blijkt uit onderzoek van de bloedbank Sanquin en is bevestigd door aanvullend onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over de besmetting.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat uit het onderzoek nog niet kan worden vastgesteld of en in welke mate de leverworsten en patés een rol spelen bij besmetting van mensen. "Het is nog niet duidelijk óf en in welke mate het in varkensleverproducten aangetoonde viraal-RNA infectieus virus betreft, en wat het risico op infectie en ziekte is. Deze complexe vragen kunnen niet op korte termijn beantwoord worden omdat dit aanvullend onderzoek vergt."

Uit gegevens van de bloedbank blijkt dat ongeveer één op de honderd bloeddonoren per jaar een besmetting doormaakt, meestal zonder ziekteverschijnselen. Ongeveer één op de duizend donoren heeft ziekteverschijnselen.

Gevaar voor mensen met verlaagde weerstand

Het hepatitis E-virus (HEV) kan gevaarlijk zijn voor mensen met een onderliggend lijden, zoals transplantatiepatiënten. Dokters die patiënten met een beenmerg- of orgaandonatie onder behandeling hebben, krijgen van het RIVM advies om in het voedingsadvies op te nemen dat producten waarin HEV kan voorkomen moeten worden vermeden.

Bij eerder onderzoek is in 6,5% van de varkenslevers erfelijk materiaal van het virus aangetoond. Ook in Duitsland zijn sporen van het virus in varkensleverproducten gevonden.

Foto: Michel Zoeter
Foto: Michel Zoeter

'Producten uit handel halen'

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil dat leverworst en paté uit de handel moet worden gehaald, vanwege het mogelijke gevaar voor mensen met een verlaagde weerstand. Zij vraagt ook om de consument nadrukkelijk te informeren over de aanwezigheid van HEV in leverworsten en patés, eventueel op het etiket. Daarnaast zouden veehouders, slachterijen en dierenartsen een meldingsplicht moeten krijgen als HEV op een bedrijf is vastgesteld.

Laatste reacties

  • Tinus1

    Wordt niet eens tijd dat de PvdD uit de handel genomen wordt? Minimaal 7 % van de bevolking krijgt door hun aanwezigheid 100% meer kans op hart en vaatziekte en/ of beroerte!! En nog eens 93% van de bevolking betaald mee om onze belastingcentjes over de balk te smijten door deze (bijna) nutteloze vragen in komkommertijd.

  • V

    Zeg Daan1, zou jij besmet willen worden met hepatitis E ?

Of registreer je om te kunnen reageren.