Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Good Farming Star-vlees richting eigen prijsstelling

De leveranciersvereniging ‘Star Farmers’, varkenshouders die vlees met één ster van het Good Farmings Star-concept (GFS) leveren aan Vion, streeft uiteindelijk naar een prijssystematiek zoals nu al bij biologische varkens wordt toegepast: een vastgestelde prijs voor drie maanden en losstaand van de reguliere marktprijs.

De proef met een vierweekse, vooraf vastgestelde varkensprijs van het GFS-concept die in januari 2016 is opgestart, krijgt vervolg. Tijdens de pilot wordt de uitbetalingsprijs steeds voor een periode van 4 weken vastgezet; dit in tegenstelling tot de gangbare methode van weekprijzen. De pilotbedrijven hebben samen met Vion besloten om tot het eind van het jaar de pilot met de vierweekse prijssystematiek te vervolgen om meer onderbouwing en ervaring op te doen.

'Vooraf vastgestelde prijs geeft meer rust in de markt'

Vion Food overlegt regelmatig met de deelnemers van de proef om na te gaan of deze methode kan zorgen voor een minder grillig verloop van de varkensprijzen binnen het concept. Door prijsverschillen tussen de weken wordt er nu te veel met emotie varkens geleverd, geeft Jaap Krueger, voorzitter van de leveranciersvereniging Star Farmers, aan. “Een vooraf vastgestelde prijs geeft meer rust in de markt en hierdoor kunnen we meer focussen op kwaliteit van de varkens in plaats van prijs”.

De leveranciersvereniging bemoeit zich niet met de prijsvorming, de vierweekse prijs wordt bepaald door Vion die niet openbaar wordt gemaakt. De uiteindelijke stap naar uitbetaling op basis van kostprijs is voor nu nog een stap te ver, aldus Krueger, maar dat is wel een mooi streven.

Eén reactie

  • John*

    kostprijs + misschien niet, maar als de bulk de klappen van de markt op gaat vangen is er al veel bereikt. je moet wel erg sterk in je schoenen staan wil je bulk kunnen blijven maken,,

Of registreer je om te kunnen reageren.