Varkenshouderij

Nieuws

Franse varkenswereld blijft onrustig

De varkenshouderij in Frankrijk is nog altijd niet tot rust gekomen. Nu veroorzaakt Cooperl, de grootste coöperatieve varkensverwerker in Frankrijk, opschudding met de mededeling dat zij opnieuw weigert de referentieprijs voor varkens te volgen.

Daarnaast wordt de koepel voor de varkenssector Inaporc ondermijnd door het uittreden van de club van vleeswarenfabrikanten FICT. 
De op één na grootste vleesfabrikant van Frankrijk, Cooperl, deelde eerder deze maand mee dat het de referentieprijs die twee keer per week wordt vastgesteld op de Marché du Porc Breton MPB, niet meer zal aanhouden. Cooperl deed dat in de herfst van 2015 al eens, samen met marktleider Bigard. Dat leidde destijds tot een grote crisis en een wekenlange schorsing van de MPB.

Varkensprijs stijgt laatste weken flink

Op de veiling vertoont de varkensprijs, net als elders in Europa, de laatste weken een sterk stijgende lijn. Woensdag 13 juli kwam een notering van €1,458 per kilo op de schermen. Dat is 0,6 cent meer dan een week eerder en inmiddels bijna 40 cent meer dan begin dit jaar. Bovendien zegt het beursbestuur te verwachten dat de vaste stemming de komende tijd zal aanhouden.

Franse varkensprijs te hoog voor concurrentie met Duitsland en Spanje

Voor Cooperl, dat jaarlijks meer dan 5 miljoen varkens verwerkt en ruim 2.700 aangesloten leden telt, is de maat echter vol. De reden is precies dezelfde als vorig jaar: de Franse varkensprijs is te hoog om de concurrentie aan te kunnen, vooral die uit Duitsland en Spanje. "Als we vlees tegen die prijs moeten inkopen, kunnen we niet meer op tegen de buitenlandse spelers op de markt", stelt een woordvoerder van de coöperatie. Weliswaar gaat de varkensprijs ook in die landen omhoog, maar volgens de Franse onderneming zorgen de lagere loonkosten, met vooral in Duitsland veel goedkope Oost-Europese werknemers, dat de vleesbedrijven in Duitsland en Spanje hun waren tegen een lagere prijs kunnen verkopen aan Franse afnemers.

Vleeswarenindustrie: varkenshouderij produceert niet wat markt vraagt

Voor de koepel voor de varkensindustrie Inaporc komt die nieuwe onrust op een ongelegen moment. Inaporc, dat onder meer de generieke reclame voor varkensvlees verzorgt, zit ook in zijn maag met het uittreden van de organisatie van vleeswarenfabrikanten Fict. Een belangrijke club, omdat Frankrijk een grote vleesverwerkende industrie kent.
Fict telt 300 ledenbedrijven die samen 1,2 miljoen ton vlees per jaar produceren en daarmee €6,6 miljard aan omzet draaien. De organisatie vindt dat Inaporc niet luistert naar de wensen en behoeften van de vleesverwerkende industrie, die er al jaren op hamert dat de varkenssector niet produceert waar de markt om vraagt. Op die manier kunnen de vleesbedrijven ook niet voldoen aan de eis om zo veel mogelijk Frans vlees te gebruiken. Ook vinden de leden van Fict dat Inaporc te weinig doet aan reclame voor varkensvlees bij de Franse consument. Door het vertrek van Fict kan Inaporc echter nog minder geld aan reclame besteden.

Of registreer je om te kunnen reageren.