Varkenshouderij

Nieuws 2286 x bekeken

Deense Duroc-big slechter betaald in Duitsland

Deense biggen van de Duruc-eindbeer brengen in Duitsland €4 tot €5 per dier minder op dan biggen van binnenlandse herkomst.

Dat verklaren biggenhandelaren van de vleesbedrijven Tönnies en Westfleisch. De prijs van biggen van Nederlandse herkomst blijft €2 à €3 achter op die van Duitse biggen.

Alleen varkens van Duitse bodem naar China

Dat Duitse vleesvarkenshouder meer geld neertellen voor Duitse biggen heeft meerdere redenen. Belangrijk in dit verband is de explosief groeiende varkensvleesexport naar China, verklaart Martin Föcking van de afdeling gebruiksvee van Westfleisch. Er mag alleen vlees naar China van varkens die zijn geboren in Duitsland. De laatste tijd werkt Westfleisch daarom met 'China-dagen'. De vleesverwerker slacht twee dagen per week alleen varkens van Duitse bodem voor de vleesexport naar China. De vraag naar varkens van Duitse herkomst groeit dus.

Een ander punt is dat sommige kleinere slachterijen alleen varkens slachten van Duitse herkomst, verklaart Erik Bouwmeester van handelsbedrijf Tönnies Livestock.

Classificatie veranderd in Duitsland

Tenslotte is de classificatie veranderd in Duitsland. Het prikpistool wordt sinds begin dit jaar niet meer gebruikt voor de bepaling van het percentage magervlees aan het varkenskarkas. De varkens van de Deense Duroc-eindbeer brengen om die reden minder geld op. Verwacht werd dat het magervleespercentage 2% zou stijgen met AutoFom III-classificatietechniek. De uitbetaling is daarom aangepast. In werkelijkheid stijgt het percentage maximaal 0,7%, zodat varkens minder opbrengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.