Varkenshouderij

Nieuws 1764 x bekeken

Aanvullende antibioticaregels varkenssector

Een zorgvuldig en terughoudend gebruik van antibiotica, onder regie van de dierenarts. Dat is de hoofdlijn van het Plan van aanpak Antibiotica van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Een norm voor de gewenste daling van het antibioticagebruik wordt niet genoemd. Einddoel blijft het risico op resistentie van bacteriën te minimaliseren. In het rapport staat dat alleen antibiotica worden gebruikt als dat uit oogpunt van diergezondheid nodig is en wordt afgezien van 'humaan essentiële middelen'. Volgens het rapport is het antibioticagebruik sinds 2009 60% afgenomen.

Proef 'Gezonde bedrijven' in Noord-Nederland

Om de diergezondheid op varkensbedrijven naar een hoger niveau te tillen loopt in Noord-Nederland de proef 'Gezonde bedrijven'. In de proef wordt gewerkt met een diergezondheidsladder. Bedrijven die structureel gezondere varkens produceren, stijgen op de ladder en beuren mogelijk een meerprijs voor hun dieren. Een aantal bedrijven blijkt in staat meerdere periodes achtereen PRRS-vrije dieren te leveren.

Minder regels voor 'veilige' antibioticagebruikers

In het Plan van aanpak Antibiotica is het voorstel voor bedrijven die drie periodes achtereen in het 'veilige' gebied zitten met hun antibioticagebruik, de regeldruk te verlichten. Voorbeeld is het vervallen van verplichte evaluatie van het antibioticagebruik bij elk regulier bedrijfsbezoek.

Veelgebruikers krijgen te maken met extra regels. Bedrijven die drie achtereenvolgende periodes in de gevarenzone zitten, zijn verplicht op eigen kosten deskundigen in te schakelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.