Varkenshouderij

Nieuws

Steun voor Belgische producentenorganisaties

"De Belgische overheid stelt middelen beschikbaar voor producentenorganisaties van varkenshouders." Dat zegt Joke Schauvliege, minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, als zij het eerste exemplaar in ontvangst neemt van het toekomstplan voor de varkenshouderij van de provincie Limburg.

De basis van het plan is marktgerichtheid en samenwerking in de keten. Dat meldt de Belgische nieuwssite vilt.

Schauvliege zegt blij te zijn met het plan en adviseert de provincie Limburg samen te werken met de Vlaamse denktank. "Zij willen ook meer samenwerken en dat is voor ons reden om producentenorganisaties (PO) financieel te ondersteunen", aldus de minister.

De provinciaal gedeputeerde voor Landbouw, Inge Moors, nam het voortouw om een toekomstplan voor de varkenshouderij te maken. "We hebben in onze provincie moderne en sterk gespecialiseerde bedrijven. Daarom wil ik op zoek naar meer ademruimte voor deze bedrijven", legt Moors uit. De gedeputeerde zegt toe te blijven investeren in praktijkonderzoek voor de varkenshouderij.

Perspectief op goed financieel rendement

Het doel is om de ongeveer 400 varkenshouders in Belgisch Limburg perspectief te bieden op een goed financieel rendement. Hiertoe nodigde projectleider Philippe Beliën alle schakels in de varkensvleesketen uit om mee te denken over oplossingen hoe de varkensvleesketen sterker te maken. De uitkomsten zijn verwoord in het toekomstplan.

Moors realiseert zich dat hiermee de crisis niet is opgelost, maar ze hoopt wel dat er vertrouwen is ontstaan tussen de verschillende ketenpartners. Dat is nodig om nieuwe initiatieven in gang te zetten, volgens de gedeputeerde. De aanwezigen willen naar een sterke en transparante productieketen toe. Een gezond en smakelijk stukje varkensvlees dat eerlijk is geproduceerd moet zorgen voor een sterk imago van varkensvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.