Varkenshouderij

Nieuws 15 reacties

Sterftecijfers biggen worden openbaar

RVO.nl gaat de sterftecijfers van landbouwhuisdieren publiceren. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in reactie op een motie van SP-Kamerlid Henk van Gerven die meer inzicht wil in de sterftecijfers.

Aanleiding hiervoor is de hoge sterfte onder biggen in de varkenshouderij. Het ministerie beschikt via het I&R systeem over de sterftecijfers. RVO.nl zal deze in de jaarlijkse dierrapportage jaarlijks openbaar maken.

Op het verzoek van Van Gerven aan Van Dam om maatregelen te nemen om de biggensterfte te verminderen, reageert de staatssecretaris dat dit de verantwoordelijkheid van de varkenssector zelf is. De sector komt deze zomer met een verbeterplan.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  De SP heeft nogal wat geld in kas en is begaan met de zwakkeren in de samenleving. Misschien kunnen zij een varkensbedrijf overnemen en dan eens laten zien hoe het moet?

 • Johnny Hogenkamp

  Ik dacht al, waarom gooit de Rendac chauffeur eerst de tonnen en containers op de kop op straat? Dat is dus om alle biggetjes, kuikens en kippen eerst na te tellen. Lekker belangrijk.....

 • alco1

  Hoe dommer de mens, des te meer heeft ie te vragen.

 • mtseshuis

  pfff

 • farmerbn

  Ziekenhuizen en bejaardenhuizen ook?

 • Saaman

  Waarom reageren jullie zo verdedigend? Ga liever in op het thema van biggensterfte: blijkbaar is die sterfte hoog. Is dit toegenomen? Waarom is de biggensterfte hoog? Dan krijg je tenminste een dialoog.

 • alco1

  Saaman. De zeugen wordt zo goed verzorgd dat bijna alle eitjes aanslaan en biggetjes worden.

 • piggy

  saaman wat heeft het voor nut om dit openbaar te maken, de sector zelf weet ook wel dat we hier wat aan moeten doen niemand zit te wachten op dode biggen, maar om dit zo op straat te gooien zie ik echt het nut niet van in

 • steen19

  Leggen alle burgers ook hun sterftecijfers ook op tafel. Onze dieren zijn voor ons net kinderen. Die behandel je zo goed mogelijk en met alle liefde. Wij hoeven ons niet altijd te verantwoorden over alles wat we doen.

 • veldhuize001

  Het word tijd dat er weer een ministerie van landbouw komt waar iemand in zit die ook verstand van het landbouw gebeuren heeft dan komen er misschien niet meer van die rare dingen op tafel die nergens opslaan

 • John*

  minder biggen opgeven dus probleem opgelost wat een flauwekul om niets.. gaan we ze straks ook nog per bedrijf publiceren? dan kan de biologische varkenshouderij wel opgedoekt worden..

  mijn gevoel zegt dat t eerst de bedoeling was de varkenshouderij bioligisch te krijgen en deze daarna totaal op te doeken omdat de sterfte te hoog is.. volgens mij klopt het tijdspad niet helemaal van de heren niet helemaal..

 • varkensdierenartsen.com

  We geven volledige openheid van zaken, er worden voortdurend verbeteringen gerealiseerd (antibioticumreductie, groepshuisvesting, stikstofuitstoot, enz.) maar het 'bashen' van de varkenshouderij gaat gewoon door. Tot we op vrij absurde situaties stuiten. Geven we ze toch nog antibiotica (resistentie-problematiek !) of laten we ze doodgaan (dierwelzijn !). Iemand moet wel een keer zijn rug rechten en het hele verhaal vertellen zonder 'politieke' agenda. Nu moeten er "minder biggen geboren worden". Geweldig ! Straks mag je ook niet meer snel van een berg af fietsen (te gevaarlijk) of te hoog springen (je moet ook weer naar beneden vallen !) of niet te veel doelpunten maken (zielig voor de tegenstander)

 • kluunboer

  Inderdaad john minder biggen opgeven, papier is gewillig.
  Cijfers van agrovision worden toch misbruikt.

 • pinkeltje

  Het rubberen tegel paradijs van Marianne Zwagerman krijgt steeds concretere vormen!

 • vandenbrandcv1

  Draagt gewoon bij aan stok om te slaan

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.