Varkenshouderij

Nieuws

Luchtwasserplicht Duitsland verder uitgebreid

Binnen een aantal weken treedt ook in de Duitse deelstaat Thüringen een wet in werking die grotere varkens- en pluimveebedrijven verplicht tot het gebruik van een luchtwasser.

Thüringen wil hiermee de uitstoot van stof-, ammoniak- en geuremissies verminderen. Thüringen is nu de vierde deelstaat die de wetgeving op het gebied van luchtwassers aanpast. De deelstaten Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein hebben al eerder de verplichting van luchtwassers aan de sectoren opgelegd.

Luchtwasserplicht ook voor middelgrote bedrijven

De luchtwasserplicht geldt voor de grotere varkensbedrijven vanaf 2.000 vleesvarkens, 750 zeugen of 6.000 biggen. De plicht geldt ook voor de middelgrote varkensbedrijven met 1.500 tot 2.000 vleesvarkens, 560 zeugen of 4.500 biggen en voor grote en middelgrote pluimveebedrijven vanaf 15.000 leghennen, vleeskuikens of kalkoenen.

Kleinere varkens- en pluimveebedrijven worden niet belast met de verplichting tot een luchtwasser. Ook rundveebedrijven die vaak in open stallen of buiten worden gehouden, krijgen geen verplichting.
Voor nieuwbouw van stallen van varkens- en pluimveebedrijven is plaatsing van een luchtwasser voortaan verplicht. Bij de bestaande bedrijven geldt de verplichting tot een luchtwasser als het bedrijf gaat verbouwen, als de bedrijven over een centrale luchtafvoer beschikken of als deze redelijkerwijs kan worden geplaatst.

Komende 2 jaar check uitstoot op bestaande bedrijven

De bestaande bedrijven, waaronder 100 varkensbedrijven, worden de komende 2 jaar bezocht en getest op de uitstoot voor de omgeving en omwonenden. Voor bestaande pluimveebedrijven zal het aanpassen van stallen in een enkel geval van toepassing zijn, meldt het Thüringer ministerie van milieu, energie en natuurbehoud.

Of registreer je om te kunnen reageren.