Varkenshouderij

Nieuws 1661 x bekeken

Kamerleden vooral positief over vitaliseringsplan

De Tweede Kamer-fracties zijn overwegend tevreden over het Actieplan vitale varkenshouderij van de Commissie Rosenthal, dat vorige week werd gepubliceerd.

De VVD, CDA, SGP en PvdA reageren positief. VVD'er Helma Lodders: "Het feit dat de varkenshouderij zelf met een concreet actieplan komt, kan op de steun van onze fractie rekenen." Ook Kamerlid Tjeerd Dekken van de PvdA is tevreden met het vitaliseringsplan. "Er ligt een stevige analyse voor een verduurzaming van de varkenssector. Dat is wat we willen."

Marianne Thieme kritisch

De reacties zijn niet louter positief. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vraagt zich op Twitter af of het kabinet en de varkenssector geen lessen hebben geleerd door 'in te zetten op een nog grootschaliger varkensindustrie'. Thieme laat tegenover Boerderij weten niet te snappen dat in het plan weer wordt uitgegaan van bulkproductie en schaalvergroting.

'Sector moet 30% krimpen'

Stichting Natuur en Milieu vindt dat 30% minder varkens de enige oplossing is voor de varkenshouderij. De stichting pleit voor meer duurzame productie en minder bulk.

De centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) vindt dat het plan vitale varkenshouderij' voorbij gaat aan verhoudingen in de keten en aandacht mist voor bestaande markt- en ketenconcepten. De organisatie begrijpt niet dat het programma 'Varken van Morgen' en andere markt- en ketenconcepten niet zijn meegenomen in de plannen. Dat is volgens de organisatie vreemd omdat deze concepten al voldoen de marktvraag. Ook mist de COV aandacht voor de omvang van de varkensstapel. Die moet in relatie staan tot vraag de vraag naar varkensvlees.

<em>Foto: Ronald Hissink</em>
Foto: Ronald Hissink

Of registreer je om te kunnen reageren.