Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Slimmer spenen begint bij snel bijvoeren

Gespeende biggen met een hogere voeropname en een betere weerstand: dat bereik je door al in de kraamstal biggen zo snel mogelijk melk bijvoeren, aldus een workshop.

Zo snel mogelijk biggen melk bijvoeren in de kraamstal blijkt dé sleutel tot succes te zijn voor een hogere voeropname en weerstand later bij de gespeende biggen. Dit bleek tijdens de workshop 'Slimmer Spenen', waarbij de specialisten van ForFarmers, in samenwerking met Dierenartspraktijk De Oosthof en vaccinleverancier MSD Animal Health de speenfase bij biggen op een interactieve manier behandelden.

Betere voeropname vóór spenen

Biggen die voor het spenen meer voer opnemen, blijken na het spenen eerder en ook meer voer na spenen op te nemen. Voeropname van 300 gram droge stof op drie weken leeftijd en 500 gram droge stof op vier weken leeftijd is hierbij een streefhoeveelheid. Bij afleveren van de biggen kan dit oplopen tot een verschil van 2 kilo tussen biggen die wel of niet eten in de kraamperiode.

Laatste reacties

  • gag

    ben ik het niet mee eens men moet geen melk bijvoeren maar een goed speenvoer . melk moet van de zeug komen en dan leren vast voedsel op te nemen . maar ja als het speenvoer van for farmers (hendrix) niet goed genoeg is en de zeug geeft niet genoeg melk ivm lacto van hendrix moet je wat .Als alles klopt hoeven die oplapmiddelen niet werkt alleen kostenverhogend en arbeidsverhogend gr Geert van Lanen

  • Snel

    Melk is om ze te laten wennen aan plantaardig eiwit, dat gaat hiermee sneller Dan met brokjes voor een dag of tien, hierna brokjes of brij. Dan wel een hoger speengewicht door meer voeropname.

Of registreer je om te kunnen reageren.