Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Schuttert bepleit betere samenwerking

Een betere samenwerking tussen vermeerderaar, handelaar en varkenshouder vormt de basis van een betere kwaliteit biggen.

Dat stelde Jan Schuttert tijdens de openbare vergadering over de DCA BestPigletPrice. "We zijn een team. We moeten het samen doen. Daar liggen onze kansen en onze kracht", sprak de initiatiefnemer van de DCA BestPigletPrice.

Schuttert hamerde tijdens zijn speech in congrescentrum de Aker in Putten vooral op samenwerking. Door samenwerken verbetert de kwaliteit, zo is de gedachte. Vanuit de zaal kwam het idee om een een extra derde enting aan de basisprijs toe te voegen. "Dan gaat de kwaliteit van de biggen omhoog", sprak een varkenshouder. "Desnoods worden de entingen samen ingekocht, zodat kosten kunnen worden bespaard."

Investeren

Schuttert kon zich wel vinden in het idee. "Investeren in gezondheid is belangrijk", gaf hij aan. Maar investeren is voor veel varkenshouders een probleem. Zowel bij de vermeerderaars als vleesvarkenshouders zijn de financiële middelen er niet altijd. "Toch worden wel plannen gemaakt", voegde handelaar Aalt Posthouwer toe. "Er zijn varkenshouders die zelfs al vergunningen hebben aangevraagd. Het wachten is op het herstel van de markt."

En dat herstel van de markt komt er. Althans, dat verwacht Addy van Rooi, die namens Van Rooi Meat over de (inter)nationale vleeshandel vertelde. "Momenteel gaat veel Europees vlees naar China. Zuidoost-Azië is een afzetmarkt waar veel kansen liggen. Niet alleen nu, maar ook de komende jaren", vertelde Van Rooi. "We zijn altijd op zoek naar nieuwe markten. In Afrika liggen bijvoorbeeld nog genoeg kansen. Maar we moeten wel produceren wat gevraagd wordt."

Consumentengedrag

Daarbij moet de varkenshouderij sterk rekening houden met wat de consument wil. "Steeds vaker moet duidelijk zijn hoe, waar en wanneer een varkens is geproduceerd," aldus Van Rooi. "Dierenwelzijn is, mede door partijen zoals Wakker Dier, een hot item geworden." Volgens de varkensslachter speelt de varkenshouder daar zelf een grote rol in. "Laat de consument zien wat wij doen."

Laatste reacties

 • John*

  die gezondheidskosten zijn voor de zeugenhouderij een groter probleem dan de mestkosten. van 30 euro naar 150 in 10 jaar tijd met al die entingen en dat is in de opbrengstprijs niet terug te zien. Door een goede samenwerking moeten we weer terug naar die 30 euro kunnen!.

 • Mtstermors1

  en schuttert die red zich wel, heeft mooi praten alles een beetje bij elkaar kopen van de varkensboeren hun geld

 • kalkar

  mtstermors 1 : het wordt niet op prijsgesteld om enige kritische opmerkingen te plaatsen. Het moet wel een beetje gezellig blijven.

 • kalkar

  Het is 1 week beter in de varkens en gelijk wordt er weer over uitbreidingen gepraat. Boeren begrijpen het ook nooit. Boeren moeten eens begrijpen dat de handel en de slachterijen hele andere belangen hebben dan een boer. Zij willen zoveel mogelijk productie voor zo laag mogelijke inkoopprijs. Als ik dit verhaal lees was het weer een ouderwetse pr- avond van de vleesindustrie. Nog 1 vraag: Was er geen 1 boer aanwezig die een kritische vraag durfde te stellen? Nee, helaas, het moet wel gezellig blijven.

 • adriemulders

  nou kalkar,dan was jij er in iedergaval niet!!.er was toch wel wat reuring hoor.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.