Varkenshouderij

Nieuws

Rabobank steunt saneringsplan varkenshouderij

Rabobank is akkoord met de plannen van de commissie-Rosenthal om de varkenshouderij toekomstbestendig te maken. De raad van bestuur van de bank heeft groen licht gegeven voor de uitvoering van de plannen. Dat verklaart Ruud Huirne, directeur food & agri van Rabobank.

Het actieplan Vitalisering Varkenshouderij is een gezamenlijk project van Rabobank, het ministerie van Economische Zaken en de varkenssector. Tot dusver is Rabobank de enige van de 3 partijen die akkoord is met het saneringsplan dat onder leiding van oud-minister Uri Rosenthal zijn gemaakt.

Niettemin verwacht Huirne dat de andere partijen ook gaan tekenen: "De gesprekken zijn in goede harmonie verlopen. De hoogste ambtenaar houdt staatssecretaris Martijn van Dam steeds op de hoogte van het plan, zodat deze niet nieuw zijn voor hem."

Nog geen datum voor accordering Van Dam

Woensdagavond heeft de commissie-Rosenthal vergaderd. Toen is ook gesproken over de uitvoering van de plannen, zonder dat alle noodzakelijke handtekeningen zijn gezet. Het bestuur van Rabobank heeft vorige week al getekend. Volgens het ministerie van Economische Zaken is er nog geen datum waarop staatssecretaris Martijn van Dam het plan krijgt voorgelegd om te accorderen.

POV-leden stemmen maandag over plan

Maandag 30 mei mogen de POV-leden stemmen over het plan. De varkenshouders krijgen het eindrapport niet te zien met daarin alle plannen. Zij moeten besluiten op basis van een presentatie die avond en informatie op de POV-site, verklaart POV-bestuurder Mark Tijssen.

Net als POV-vicevoorzitter Eric Douma vermoedt Huirne van Rabobank dat EZ ook akkoord gaat met de voorstellen van de commissie-Rosenthal. "Ik heb geen signalen van het ministerie ontvangen dat het moeilijk gaat worden."

'Uitwerking actieplan begint half juni'

Als het aan Huirne ligt, is het klaar met plannen maken en gaat vanaf half juni fase 3 in werking van het actieplan Vitalisering Varkenshouderij: de uitwerking. Huirne: "Vanaf die datum hoop ik in volle vaart door te gaan met de uitvoering van de plannen."

Of registreer je om te kunnen reageren.