Varkenshouderij

Nieuws 13 reacties

POV wil naar 8% rendement voor varkenshouder

De maatregelen in het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij moeten er toe leiden dat varkenshouders binnen 5 jaar een rendement op hun geïnvesteerd vermogen halen van 6 tot 8%.

Dit blijkt uit een samenvatting van het strikt vertrouwelijke actieplan, dat in handen is van Boerderij (zie bijlage onder dit artikel).

Het actieplan is het kompas voor de komende jaren. De eerste resultaten van de uitvoering die binnenkort start, zijn dit jaar al merkbaar, vermeldt het plan.

Langjarige collectieven

Van varkenshouders wordt gevraagd dat zij nauw gaan samenwerken. "De tijd van individualisme is voorbij." Langjarige collectieven zijn nodig voor de afzet van varkens, maar ook voor de mestafzet.

Rabobank helpt mee

Het plan is met het ministerie van Economische Zaken en Rabobank tot stand gekomen. Rabobank speelt een centrale rol in de sanering van de varkenshouderij. Dat betekent gezonde bedrijven faciliteren in hun ontwikkelen en stoppers bijstaan tijdens de beëindiging van hun bedrijf. Van het ministerie wordt onder meer verwacht dat het met plannen komt om de keuringskosten van varkens te verlagen.

De POV-leden stemmen maandag tijdens de algemene ledenvergadering in Westervoort over het actieplan. Het bestuur van Rabobank heeft vorige week ingestemd met de uitvoering van de plannen.

Laatste reacties

 • BW

  Kees wordt jij er soms een beetje hitsig van om vertrouwelijke informatie te publiceren? Heb jij dat laatst ook al niet gedaan en werd dat jou toen ook al niet in dank afgenomen? Een ezel......

 • Mtstermors1

  Volgens mij zit er ook een mol bij de pov, hoe komen ze anders aan deze informatie, vertrouwlijk niet verspreiden?

 • helderziende

  er zijn ook handelaren en voerjongens met varkens!.
  die vinden het maar niks dat die wat van "de koek"moeten afstaan.
  daar zal het wel lekken.

 • vanmeertrading

  Ongelooflijk dat Boerderij vertrouwelijke informatie lekt. Triest hoor.. Dat is niet in het belang van de varkenshouderij.

 • John*

  komt er dus op neer dat ze rentabiliteit willen verbeteren door de bedrijven die 'goed draaien' de mindere op te laten rapen en die mensen schuldenvrij te laten stoppen. .

  tis alleen zo dat de extra locatie bijna nooit zo rendabel is als de thuislocatie waar alles geoptimaliseerd is, de mest zijn weg vind en de boer zijn stal en dieren van binnen en buiten kent. Voor de oprapers kan je zomaar 3 jaar tellen voordat het financieel resultaat op gelijk niveau is.

  maar als mestverwerking goed geregeld is en er voldoende vakkundig personeel voor handen is zijn altijd mogelijkheden.

 • schooteind1


  je kunt een journalist toch niet verwijten dat hij informatie, waar hij de hand op heeft weten te leggen, deze ook publiceert.
  Dat is zijn vak!

 • Snel

  maar een journalist die leeft van de sector kan op zijn minst ff `t fatsoen opbrengen om dit plan zijn waarde te laten behouden door eerst de belanghebbenden t nieuws te laten aanhoren via `t POV kanaal. Daarom heb ik mijn abonnement op gezegd.

 • fransderondhoeven

  rabo help mee vriendjes politiek noemen we dat

 • WGeverink

  Beste John. De reden dat jullie geen geld verdienen is omdat er ten eerste teveel productie is en te weinig vraag. Verder heeft de periferie donders goed door dat jullie ook gewoon doorgaan als zij ALLE marge pakken. Waarvoor zouden ze dan betalen als er geen stimulans nodig is? Ik vraag mij af waar jullie 8% rendement vandaan moet komen en wie er afstand van gaat doen. Vooral als twee van de drie varkens de grens over gaan.

 • mtshilhorst

  ik denk dat vooral de rabobank hier veel geld mee gaat verdienen. Nu al gaan ze actief naar gemeenten om bedrijven die op omvallen staan maar wel dicht bij de bebouwde kom liggen her te bestemmen als woningen. als het project is afgerond dan is er weer geld en worden schulden afbetaald. Vaak willen die boeren nog helemaal niet stoppen maar worden omgeduwd. Met dit plan wordt de medewerking van gemeenten aan deze praktijken afgedwongen via de provinciale Varkensopgave en zal een deel van de winst van de stoppende boer gedwongen worden overgedragen naar slechtlopende bedrijven die verdere van de bebouwde kom liggen. Een doorzichtig spelletje waar de bank veel mee gaat verdienen en dat veel gedwongen stoppers op gaat leveren omdat de bank vindt dat hun grond meer waard is als bouwterrein. en zij houden er ook nog eens niks aan over Door de verplichte afroming....

 • fransderondhoeven

  Wgeverink dat er zoveel werklozen zijn komt omdat er te veel mensen zijn vrachtwagens te groot winkels te groot en ga zo maar door alle voedsel word opgegeten alleen de verdeling van de winkelprijs is scheef waarom word de een retail millionaire en de producent verdient geen ene moer

 • exvarkensboer1

  Hoeveel is 8% van een negatief rendement?

 • knorr888

  8 PROCENT RENDEMENT????
  STRAKS WIL IEDEREEEEN WEER VARKENS HOUDENNNNNNNNN
  het is helemaal goed zo...
  Geef s.v.p. de melkveehouders gewoon een uitkering in 2017
  DE HELFT VAN HUN INKOMEN IS AL EEN VERKAPTE UITKERINGG
  De melkveestapel weg der met
  C O 2 uitstoot GEHALVEERT IN NEDERLAND
  EN DE MEST GAAT GELD OPLEVEREN........
  iS HET ZO MOEILIJK DAN?????

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.