Varkenshouderij

Nieuws

Nog geen China-erkenning slachterij Westfort

Een half jaar na het opstarten van de nieuwe slachterij in IJsselstijn (Utrecht) heeft Westfort nog steeds geen China-erkenning voor deze locatie. Daardoor moet het bedrijf noodgedwongen slachten op 2 locaties.

Vlees van de varkens die worden geslacht op de oude locatie in Gorkum mag wel naar China geëxporteerd worden. Momenteel slacht Westfort volgens inkoper Jaap de Wit jr. meer dan 40.000 varkens per week. De helft daarvan wordt in de nieuwe slachterij geslacht.

Forse tegenvaller

Het niet binnen hebben van de exportvergunning is een forse tegenvaller voor Westfort. Het bedrijf had gehoopt dat vlot na de opening van de nieuwe slachterij de locatie in Gorinchem gesloten kon worden. Het slachten op 2 locaties kost geld vanwege de extra logistieke kosten en het niet maximaal kunnen benutten van de nieuwe slachterij. Hoeveel extra kosten het bedrijf maakt, kan De Wit jr. niet zeggen. "Het belangrijkste is dat we gelukkig wel naar China kunnen exporteren. Het volume is groter dan ooit en zodoende is deze markt erg belangrijk."

Exportvergunning binnenkort verwacht

De Wit verwacht binnen afzienbare tijd de exportvergunning voor de nieuwe slachterij te krijgen. "Veel concreter dan dat kan ik het niet benoemen. Het blijft helaas koffiedik kijken." Volgens de Wit zit het vast op de goedkeuring van de veterinairen in China. Al het papierwerk en de fysieke keuringen zijn volgens het bedrijf in orde. Om één en ander vlot te trekken is er intensief overleg met alle betrokken, zoals de COV. Het is volgens De Wit echter lastig om in te schatten hoeveel druk nodig is. "Als we er te veel bovenop zitten, kan het wellicht ook averechts werken. Het blijft spannend."

Of registreer je om te kunnen reageren.