Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

‘NVWA neemt varkenshouders niet serieus’

Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland Varkenshouderij (LTO Varkenshouderij) en Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) vinden dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) varkenshouders niet serieus neemt. Dat schrijven zij in een gezamenlijk bericht.

Aanleiding zijn de voorgestelde tariefswijzigingen van NVWA. De belangenorganisaties zijn van mening dat de NVWA de tarieven niet kan verhogen omdat de Raad van State nog een oordeel moet geven over de opbouw van de NVWA-tarieven. "Zo lang dat advies er niet ligt, kunnen de tarieven niet omhoog gaan", schrijven LTO en NVV.

Hogere kosten voor vleeskeuring

De voorgestelde tarieven leiden tot 12% hogere kosten voor vleeskeuring. Ook de kosten voor exportkeuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering en monsternames en –analyses stijgen. Daarnaast komen de kosten van aanvullende controles voor diergeneesmiddelen, dierenwelzijn en diergezondheid vanaf 1 mei voor rekening van de varkenshouders.

Bij varkenshouders komen de tariefsverhogingen extra hard aan door de langdurige economische malaise in de sector. LTO en NVV signaleren een toename van het aantal klachten over de ontoereikende dienstverlening door de NVWA en de onprettige controlementaliteit in de praktijk. Dit staat steeds meer op gespannen voet met de nijpende situatie op de bedrijven.

Ook de pluimveesector ageert tegen de tariefsverhoging. Lees: Strijd pluimveeslachters met NVWA woekert voort

Eén reactie

  • WT

    Complete NVWA opdoeken.
    Ziekelijke arrogante lagencultuur.
    Zij zouden de sector moeten dienen ipv verzieken.
    Economische zaken aanspreken . parlementaire enqete.

Of registreer je om te kunnen reageren.