Varkenshouderij

Nieuws

Kernfokkers Topigs Norsvin naar SPF-niveau

Fokkerijorganisatie Topigs Norsvin wil op termijn dat al hun kernfokbedrijven de Topigs Norsvin SPF-status hebben. Voor Topigs Norsvin betekent dit dat de kernfokbedrijven naast de 'basisziekten' als schurft en aujeszky vrij zijn van mycoplasma, APP en PRRS.

Dat verklaart Jean Marie van Oort, directeur van Topigs Norsvin Nederland.

Coöperatievoorzitter en kernfokker John Lorist stopt als fokker van de N-lijn. Hij gaat op zijn bedrijf zeugen fokken voor het Frievar-collectief, waarvan hij initiatiefnemer is. De N-lijn is het Landvarken van Topigs Norsvin.

De productie van het varkensbedrijf van Lorist wordt overgenomen door kernfokbedrijven van Topigs Norsvin in Duitsland en Oost-Europa. Daar breiden bestaande bedrijven uit en wordt nieuw gebouwd voor de kernfokkerij.

Belangrijk voor uitwisselbaarheid genen

Het beleid van Topigs Norsvin is om alle kernfokbedrijven of het intern vastgelegde SPF-niveau te krijgen. Dat is belangrijk voor de uitwisselbaarheid van genen, vertelt Van Oort. Veterinair gezien is er dan geen enkele belemmering om sperma van het ene fokbedrijf te gebruiken bij zeugen op één van de andere fokbedrijven, omdat het diergezondsheidsniveau overal gelijk is.

In Nederland heeft Topigs Norsvin meer dan 10 kernfokbedrijven, waarvan het bedrijf van Lorist er één is. Van deze bedrijven zitten er 2 al op het gewenste gezondheidsniveau. Het bedrijf van Lorist zit niet op het SPF-niveau dat Topigs Norsvin voor kernfokkers nastreeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.