Varkenshouderij

Nieuws laatste update:25 mei 2016

ISN: 'TTIP nadelig voor Duitse boeren'

De Duitse varkenshouderijorganisatie ISN vreest dat het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) nadelig uitpakt voor boeren in Duitsland. ISN is bang voor een ongelijk speelveld.

"Als producten uit de Verenigde Staten zonder gelijke voorwaarden worden verkocht op de Europese markt, dan is dat nadelig voor de Duitse boeren", denkt de organisatie. "De standaarden voor het produceren van vlees liggen in Amerika veel lager. Vlees dat in Duitsland wordt geproduceerd is veel duurder."

Vlees uit VS goedkoper

ISN vreest dat de Europese consument meer Amerikaans vlees zal gaan eten als dit goedkopere vlees uit de Verenigde Staten in Europa op de markt komt. "Natuurlijk hoeft de consument niet voor dat vlees te kiezen, maar wie geeft de garantie dat dit niet gebeurt?" vraagt de organisatie zich af.

'Open grenzen prima, maar dan wel op een gelijk speeldveld'.

Hormonen

Vlees wordt in Amerika onder veel minder strenge voorwaarden geproduceerd en dat zorgt ervoor dat de kostprijs veel lager ligt, stelt de ISN. Als voorbeeld noemt de vakbond het gebruik van hormonen om het groeiproces van vleesvarkens te versnellen. "Als vlees uit Amerika hier op de markt komt, heeft het ook geen zin meer om ons druk te maken voor dierenwelzijn, het milieu en de bescherming van de consument."

Duitsland is, net als Nederland, een exportland. "Wat dat betreft zijn open grenzen en de afschaffing van exportbeperkingen dan ook positief voor de Duitse agrariërs", vindt ISN. "Maar dan wel op een gelijk speelveld."

Of registreer je om te kunnen reageren.