Varkenshouderij

Nieuws 3101 x bekeken 5 reactieslaatste update:6 mei 2016

Binnenkort vlees van antibioticavrije varkens

In 2016 komt het vlees onder het keurmerk KDV+ op de markt.

De Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) werkt gestaag door aan de introductie van varkensvlees van dieren met een gegarandeerd antibioticavrij leven. Varkensvlees met dit keurmerk komt van varkens die gegarandeerd nooit zijn behandeld met antibiotica.

Diergezondheid

Dat staat te lezen in het jaarverslag 2015 van de Stichting KDV. Het vlees is bedoeld voor retailers die zich nog verder willen onderscheiden op het gebied van gezondheid. Slachterij Westfort vermarkt het vlees. Volgens Jaap de Wit senior, inkoper bij Westfort, wordt hard gewerkt aan de borging van KDV+. "Een varken dat met antibiotica is behandeld, krijgt een blik in met een chip. Dit varken kan niet meer onder KDV+ worden verkocht, maar met inachtneming van de wachttermijnen nog wel in een ander concept.

Geen financieel voordeel

Dit varken brengt net zo veel op als zijn KDV+ waardige dieren. Niet blikken levert de varkenshouder dus geen financieel voordeel op", vertelt hij. "Maar wel het risico op een boete als bij een steekproef blijkt dat toch antibiotica is toegediend", vervolgt de Wit. Wanneer het gegarandeerd antibioticavrije varkensvlees op de markt komt, is nog niet precies te zeggen. "We onderzoeken nog welke oormerken het best geschikt zijn om behandelde dieren te merken", besluit hij.

Laatste reacties

 • BW

  De titel klopt niet Eric. AL het vlees wat in de winkel komt is antibioticavrij!!! De KDV doet zo net of gangbaar vlees antibiotica bevat. Een hele slechte constatering dat de varkenssector ZELF de consument aan het twijfelen brengt.

 • Erik Ordelman

  Terechte opmerking. Mijn formulering was niet correct. Als het goed is, is de tekst aangepast.

 • 344412

  Zou goed idee zijn als alleen mensen die nooit met AB zijn behandeld dit mogen kopen😉

 • DJ-D

  Juist 344412. Medisch dossier laten zien en al ben je voor tetanus behandeld heb je er al geen recht meer op. Hypocriet gedoe. Zit wachttijd op vlees en er wordt veel gecontroleerd. Vindt de nvwa wel iets bij een controle, dan ben je als boer nog niet klaar en terecht.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Met dit systeem wekt je toch de indruk dat het gangbare vlees niet betrouwbaar is.Slecht voor het imago.Tachtig procent van de consumenten hebben geen verstand van zaken en zet je op het verkeerde been.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.