Varkenshouderij

Nieuws

Biggenexport naar Spanje fors gedaald

De export van Nederlandse biggen naar Spanje neemt flink af. In de eerste 17 weken van dit jaar werden 83.073 biggen naar Spanje uitgevoerd. Vorig jaar lag dat aantal na 17 weken nog op 143.316 dieren. Dat blijkt uit cijfers van overheidsdienst RVO.nl.

De varkensstapel in Spanje groeit fors en daardoor hoeft het land steeds minder biggen te importeren. Vooral de zeugenstapel blijft groeien en daarmee ook de eigen biggenproductie. De verwachting is dat de varkensstapel in het Zuid-Europese ook dit jaar een verdere groei zal doormaken. Qua aantal dieren is Spanje al het grootste varkensland in Europa.

Duitsland belangrijkste afnemer

In totaal exporteerde Nederland 2.048.550 biggen in de eerste 17 weken van dit jaar. Dat is iets meer dan een jaar eerder, toen 2.011.299 dieren de grens over gingen. Duitsland blijft de belangrijkste bestemming. In totaal namen de Duitsers 1.405.558 biggen af, zo'n 130.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Naast Duitsland blijft ook België een belangrijke afnemer van Nederlandse biggen. Ondanks een daling van zo'n 40.000 biggen ten opzichte van vorig jaar, gingen 238.566 de grens over naar België.

Export naar Italië bereikt ondergrens

De uitvoer van biggen naar Italië, die flink daalde in de voorbije jaren, lijkt nu de ondergrens te hebben bereikt. In totaal importeerde Italië 54.595 biggen uit Nederland, iets meer dan een jaar terug. In 2011 gingen in de eerste 17 weken van het jaar nog 142.347 biggen naar Italië.

Of registreer je om te kunnen reageren.