Varkenshouderij

Nieuws

Vion Nordwest over op AutoFOM-3

Vion Nordwest gaat in navolging van slachterij Tönnies met ingang van 9 mei over op AutoFOM-3.

Door de nieuwe manier van classificeren stijgt het vleespercentage gemiddeld met 2%. Vandaar dat tegelijkertijd de basisprijs geldt voor 59% (was 57%) mager vlees. De omschakeling op AutoFOM-3 vergroot de nauwkeurigheid doordat menselijke invloeden worden uitgesloten.

Spekdikte weegt sterker mee

De nieuwe manier van classificeren is nadelig voor varkens met een grote spekdikte. De spekdikte wordt met AutoFOM-3 sterker meegewogen in de bepaling van het vleespercentage dan met de oude methode. Hierdoor worden varkens met een hoge spekdikte lager uitbetaald dan voorheen. De Duitse boerenorganisatie, Deutschen Bauernverband, raadt de leden varkenshouders aan goed op te letten of de veehandelaar de uitbetaling correct aanpast.

Of registreer je om te kunnen reageren.