Varkenshouderij

Nieuws 20 reacties

Van Dam wil limiet voor aantal biggen per worp

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) wil dat er een einde komt aan het steeds verder vergroten van het aantal biggen dat per keer wordt geworpen.

Voor Van Dam is het uitgangspunt dat 'biggen bij hun eigen moeder kunnen drinken'. De politicus noemt de toename van de sterfte onder biggen 'zorgelijk en ongewenst'.

Toename biggensterfte

Van Dam verwijst naar een voortgangsrapportage van de Stuurgroep Bigvitaliteit en de cijfers van onderzoeksbureau Agrovision. Hieruit blijft dat het aantal biggen dat dood geboren wordt of vlak na de geboorte sterft in 2015 met 0,6 procentpunt is toegenomen tot 13,5%. De varkenshouderij beloofde in 2009 de sterfte terug te dringen.

Sector aan de slag

Van Dam schrijft dat vertegenwoordigers van de sector is gevraagd om een verklaring en met hen is besproken hoe de beloofde daling alsnog te realiseren. Volgens Van Dam erkent de stuurgroep de problemen en is er besef dat men aan de slag moet.

De stuurgroep komt met een geactualiseerd plan van aanpak, inclusief een analyse van het plan van 2009. Daarbij zal niet alleen gekeken worden naar oorzaken en technische oplossingen, aldus de staatssecretaris, maar ook naar het aantal biggen dat een zeug krijgt.

Meer nadruk op kwaliteit big

Van Dam wil concreet dat de varkenssector in gesprek gaat met fokkerijorganisaties, die meer nadruk zouden moeten leggen op kwaliteit en niet eenzijdig op aantallen.

Een kwalitatieve verbetering is volgens Van Dam ook van belang voor het behoud en verder uitbouwen van de vraag van belangrijke exportmarkten naar gezonde en robuuste Nederlandse biggen. Van Dam zette zijn visie uiteen in een brief aan de Tweede Kamer.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Ook niet meer baby's dan die bij hun eigen moeder kunnen drinken dan ????

 • alco1

  Kent van Dam het gezegde niet "De wal keert het schip".
  Bij koeien zie je vanzelf al een kentering in de fokkerij door gebruikt fleckvee.

 • exvarkensboer1

  Jan-Zonderland. Stel je varkens gelijk aan vrouwen?
  Om met Jan Wolkers te spreken; kutiskut zei de boer en hij naaide zijn eigen varken.

 • farmerbn

  Hoeveel biggenstrefte bij biologische varkens? Volgens mij is die nog veel hoger. Moet daar ook iets aan gebeuren?

 • Bennie Stevelink

  Ben het eens met @alco, fokken op steeds meer biggen waarbij een steeds groter percentage dusdanig zwak is dat ze niet overleven heeft geen zin. Net zoals wij bij melkvee ook geen belang hebben bij fokken op steeds meer melk wat niet te managen is en tot steeds meer gezondheidsproblemen leidt.

 • veldzicht

  Zelf heb ik al lang geen varkens meer maar weet nog wel dat het regelmatig voorkwam dat als een zeug een mooi nest biggen kreeg er ,n paar dagen later3 tot 6 biggen dood waren omdat zo,n lompe zeug er op was gaan liggen,dus vraag ik me af of het percentage dode biggen wel zo veel hoger is aan vroeger.

 • mr X

  Beste varkensfokkers, luister allemaal maar goed naar de minister. Straks komen Aldi en Lidl wel met de maatregel. En dan gebeurt het toch wat de minister voorstelt.

 • mtseshuis

  Nou dat Fleckvee helpt helemaal niks, wat je met het ene wint kieper je aan gebruikskenmerken dubbel en dwars weer over de balk. Uiers en benen zijn erg zwakke punten bij flv's op leeftijd.. Hier geen nieuwe kruislingen meer! Een holstein naar de 15.000 kg is gezonder en beter te managen dan een Fleckvieh écht oud te laten worden in de koppel..
  Laat staan het verlies aan uniformiteit, de spreiding is gigantisch... Bij holstein is nog volop te winnen aan kwaliteit ipv kapstok koeien mbv genomics en indexfokkerij, moet het roer om naar sterke bouw van de veestapel. Google maar eens op triple aAa.... Dan kom je er achter dat de grens van het kunnen van de holstein koe nog lang niet bereikt is. Oja, en laat ook eens die idioterie van elk jaar een kalf varen, dát is pas slecht voor een koe!!
  Van Dam laat nogmaals zien er helemaal niks van te begrijpen, juist een hoog aantal biggen per worp laat zien dat de fokker de touwjtes goed in handen heeft. Hij kon weleens minder uitval hebben dan degene die met minder biggen ook genoegen neemt..

 • kleine boer

  Mtseshuis als je veel wil
  Melken hou je Holstein als je veel wil verdienen mrij/flekkies....ook hier weer hou vee wat bij je past !! Dat verschilt per situatie en kalf per jaar nee dat is nergens voor nodig hier pas ki als productie zakt duurt idd lang voor koe echt minder gaat geven zeker een niet dragende houd dat lang vol en daarna probleemloos droog zonder antibiotica doen we hier al denk 25 jaar

 • mkastelein@hetnet.nl

  Wat een hals is die van Dam. Of dat een varken een automaat is waar je in kan toetsen hoeveel biggen dat er uitkomt.

 • missis

  en de biggen die te veel zijn worden teruggeduwd???:)

 • vandenbrandcv1

  @missis Misschien stiekum afmaken als er toch teveel biggen per moederdier geboren worden? Je moet toch iets als boer om aan de regels te voldoen

 • meulenfrans

  Bij een gemiddelde zeug komen er bij de ovulatie zo'n 23 eitjes vrij . Door de steeds betere omstandigheden zoals uitgebalanceerde voeding , goede verzorging , optimaal klimaat en beter sperma is het percentage bevruchte eitjes steeds hoger. Het krijgen van steeds maar grotere tomen heeft dus alles te maken met de vakkennis en optimale omstandigheden van onze varkenshouderijen. In plaats van kritiek zouden de varkenshouders daarvoor een pluim moeten krijgen.

 • alco1

  Mooie reactie Frans. Iets om over na te denken.

 • John*

  ze gaan eerst in hun ideaalbeeld 'biologisch' de uitval maar eens onder de 15% brengen.. als dat gelukt is kopiëren we de maatregelen die daar zijn genomen om de biggensterfte te verlagen wel naar regulier

 • wienbemelmans

  De beste varkensboeren krijgen de grootste tomen,dat is
  nu eenmaal zoo.maar dan moet wel alles kloppen vakmanschap en zo, van Dam zal wel veel met Thieme omgaan
  er komen ook steeds meer onzin verhalen uit,zullen we nog
  ooit een landbouw minister krijgen die verstand van zaken
  heeft ik ben er bang voor.regels opleggen is niet erg maar ze
  moeten wel zinnig zijn.

 • @meelmuisje

  Dat wil zeggen dat ik een slechte boerin ben, wienbemelmans Mijn 2 jarige zeug heeft net haar eerste worp gehad van zes prachtig gestreepte zwaluwbuikbiggetjes :-)

 • wienbemelmans

  meelmuisje
  we hebben het over de fokvarkens verzorg je zeug goed en
  voldoende voer er in krijgt ze de volgende worp ook wel meer
  biggen. dus niet wanhopen anders moet je ze op eten en een andere genetic kopen.

 • vandenbrandcv1

  hebben ze in den haag nou echt niks beters te doen....

 • veldhuize001

  Maar mensen weten jullie het dan niet dat de regering onder dwang van al die groeperingen zo doen en dan moeten we ze zelf ook nog onderhouden het word tijd dat de regering al die mensen die menen het te weten maar nergens geen verstand van hebben eindelijk eens hun subsidies te ontnemen dat scheelt ze weer veel geld

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.