Varkenshouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:7 apr 2016

Van Dam: grens aan worpgrootte zeug

Biggen moeten bij hun eigen moeder kunnen drinken, aldus staatssecretaris van Dam. Er moet een einde komen aan het steeds verder vergroten van het aantal biggetjes dat per keer geboren wordt, schrijft de staatssecretaris in een reactie naar Boerderij.

Van Dam wil in gesprek met vertegenwoordigers van de sector om een verklaring van de stijging van de biggensterfte. En bespreken hoe ze de beloofde daling van de biggensterfte alsnog gaan realiseren. Volgens Varkens in Nood zijn de grotere worpen de oorzaak zijn van de biggensterfte.

Biggenproductie nog steeds stijgende

Uit de jaarcijfers van Agrovision over 2015 blijkt dat de biggenproductie van zeugen nog steeds stijgende is. In 2015 steeg het aantal levend geboren biggen van 14,2 naar 14,4. Fokkerijorganisatie Nextgenetic laat weten dat in de Deense fokkerij het aantal levend geboren biggen per zeug al sinds 2009 niet meer een van de fokdoelen van het Deense varken is. Ook mede door een politieke discussie in dat land.

Fokdoelen

Het fokkerijbeleid van de Deense varkens richt zich op de overleving van de biggen in de kraamstal op dag 5, het kengetal LV5, geeft Gerard Reuling van Nextgenetic aan. Annet van den Akker van PIC geeft aan dat het fokdoel van PIC al jaren vooral gericht is op het grootbrengend vermogen van de zeug, bigvitaliteit en zelfredzaamheid van de big. TopigsNorsvin laat weten dat hun fokdoel op de volgende stelregel is gestoeld: elke big die extra geboren wordt moet ook door de moeder kunnen worden gespeend.

LTO laat via een woordvoerder weten niet te willen reageren. De sector zit regelmatig met Van Dam aan tafel en biggensterfte en welzijn is een van de onderwerpen die aan de orde komen.

Eén reactie

  • John*

    is een nieuw pva niet verstandiger? we zijn nu 5 jaar verder er wordt een big extra geboren, veel bedrijven moeten hiermee weer om leren gaan dus met management is nog veel te halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.