Varkenshouderij

Nieuws 1813 x bekeken

Uitbetaling crisistoeslag Belgische zeugenhouders nabij

Belgische zeugenhouders krijgen eind mei of begin juni het eerste deel van de crisistoeslag op hun bankrekening gestort. Dat zegt Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) in België.

Fevia, de Federatie van de Belgische Voedingsindustrie, en Comeos, de organisatie van de winkelbedrijven, hebben goedkeuring gegeven voor de uitvoering van de uitbetaling van de steun aan de zeugenhouders. Er is €7,5 miljoen beschikbaar voor de eerste uitbetaling, wat overeenkomt met een bedrag van €15 per zeug. Dit geld wordt voorgefinancierd door de ketenpartners.

Uiteindelijk moet het geld worden betaald door de consument, door een toeslag op de producten gedurende een jaar. Na afloop van dit jaar volgt een tweede betaling. Hoe hoog die wordt is nog niet precies te zeggen. De partners van het ketenoverleg verwachten met de toeslag in totaal ongeveer €15 miljoen in te zamelen. Dat betekent dat Belgische zeugenhouders volgend jaar opnieuw €15 per zeug krijgen uitgekeerd.

Kritiek op Fevia en Comeos

Vandamme is blij met de goedkeuring van Fevia en Comeos. Toch heeft hij kritiek op beide belangenorganisaties: "Zowel Fevia als Comeos bleven twijfelen of de toeslag wel was toegestaan door de Belgische en Europese mededingingsautoriteiten. Deze hadden echter in januari van 2016 al bevestigd dat zij de toeslag niet beschouwen als ongeoorloofde prijsafspraken", aldus de boerenvoorman.

Het ketenoverleg kwam in augustus vorig jaar overeen de zeugenhouderij financieel te steunen. Politieke druk zorgde uiteindelijk in december 2015 voor een plan voor de uitvoering van de steun. Nu de detailhandel en de voedingsindustrie hun goedkeuring hebben gegeven, staat niets meer in de weg van uitbetaling van de steun aan de zeugenhouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.