Varkenshouderij

Nieuws

USDA: productie varkensvlees krimpt, export groeit

De wereldwijde productie van varkensvlees daalt in 2016 met 1% naar een totaal van 109,3 miljoen ton. Dat blijkt uit de jongste voorspellingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het ministerie verwacht desondanks een stijging van de wereldwijde export van varkensvlees.

De teruglopende productie in de Europese Unie en China zorgen ervoor dat de mondiale productie daalt. Andere grote varkensvleesproducten zoals de Verenigde Staten, Brazilië en Rusland groeien weliswaar, maar kunnen daarmee de krimp in de EU en China niet compenseren.

China en EU produceren minder, VS meer

In tegenstelling tot de krimp in de productie in China en de EU gaat het USDA uit van een groei van de Amerikaanse varkensvleesproductie. De voorspelling is dat de VS in 2016 11,3 miljoen ton varkensvlees produceert, 2% meer dan vorig jaar. Door de toename in het aanbod zullen de prijzen zakken. Dat maakt het vlees aantrekkelijk op de exportmarkten.

Extra vraag naar varkensvlees vanuit Azië

USDA verwacht dan ook een groei in de export van varkensvlees. De grootste exporteurs van varkensvlees gaan in 2016 volgens het Amerikaanse landbouwministerie 5,7% meer vlees uitvoeren. Daarmee komt de export uit op ruim 7,6 miljoen ton varkensvlees tegenover 7,2 miljoen ton vorig jaar.

De groei in de export wordt komt vooral door de extra vraag vanuit de Aziatische markt. USDA verwacht dat China dit jaar 26 procent meer varkensvlees gaat importeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.