Varkenshouderij

Nieuws

Stil leed zeugenhouders in beeld

Veel stil leed bij zeugenhouders, door financiële problemen. Dat trof een werkgroep aan bij 36 bezochte bedrijven in gemeente Hof van Twente. Andere gemeenten zijn geïnteresseerd in het sociaaleconomische onderzoek bij varkensbedrijven in Twente.

Gemeente Hof van Twente heeft onder de 38 zeugenhouders in de gemeente een inventarisatie gehouden naar de sociale gevolgen van de 'financiële' problemen op het zeugenbedrijf. Op 36 van de 38 bedrijven waren de twee bedrijfscoaches welkom en ze troffen veel stil leed aan. De zeugenbedrijven waren vooral blij dat ze gehoord werden en hun verhaal kwijt konden aan mensen die er 'verstand' van hadden, zonder dat dit consequenties had.

De sociale gevolgen - van diverse aard - van de financiële problemen zijn groot; de Werkgroep Zeugenhouderij Hof van Twente in brengt die gevolgen nu in kaart. "Door de problemen te inventariseren kunnen we verder denken in oplossingen", aldus Gerard Hofsteede, werkgroeplid en beleidsmedewerker van Gemeente Hof van Twente.

Ellende bij stoppers niet erger dan bij varkenshouders die door willen

Onder de 36 door de werkgroep bezochte zeugenhouders waren ook stoppers, maar hier was de ellende niet groter dan op de bedrijven die door wilden gaan met het bedrijf.

Veel zeugenbedrijven in Hof van Twente

De proactieve inventarisatie van de sociale problemen onder zeugenhouders is in gang gezet door de genoemde werkgroep; die is ontstaan vanuit het platform Stil Leed in Buitengebied.

Hof van Twente heeft de meeste zeugenbedrijven van Overijssel en staat op plaats 6 van het aantal zeugenbedrijven in Nederlandse gemeenten.

Belangstelling bij andere gemeenten

Vanuit andere gemeenten is er veel vraag naar de werkwijze van gemeente Hof van Twente. Dat zegt Hofsteede van gemeente Hof van Twente. Het rapport met de bevindingen zal binnenkort openbaar gemaakt worden.

Lees het interview dat Boerderij vorig jaar hield met bedrijfscoach Paulien Hogenkamp over problemen op varkensbedrijven: 'Veel boeren zijn ongelukkig'

Of registreer je om te kunnen reageren.