Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Saldo vleesvarkens gehalveerd, zeugen hoger

Het saldo in de vleesvarkenshouderij is in het eerste kwartaal van 2016 gehalveerd ten opzichte van 2015 door lagere opbrengsten en hogere kosten.

In de zeugenhouderij daarentegen is het saldo met 42% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt het Landbouw Economisch Instituut (LEI) in de maandelijkse barometer.

Het saldo in de zeugenhouderij is in het eerste deel van het jaar altijd hoger dan in het tweede deel. In het voorjaar is er minder aanbod van biggen en de vraag is groter. Voor de vleesvarkens is dit juist andersom. Het voortschrijdende saldo in de vleesvarkenshouderij ligt sinds juli vorig jaar onder het langjarig gemiddelde. Het voortschrijdende saldo in de zeugenhouderij is vanaf februari 2015 lager dan het langjarig gemiddelde.

Saldo ruim €30.000 onder langjarig gemiddelde

Kijkend naar het cumulatieve saldo over de afgelopen 12 maanden dan ligt dat, voor het standaard vleesvarkensbedrijf van het LEI met 1.800 vleesvarkens, ruim €30.000 onder het langjarig gemiddelde. Voor het standaard zeugenbedrijf met 600 zeugen is het cumulatieve saldo bijna €100.000 lager dan het langjarig gemiddelde.

Laatste reacties

  • exvarkensboer1

    En het saldo van de winst? Zijn dat zwarte of rode cijfers?

  • John*

    zet dan beide is in gelijke orde van grote, bij 600 zeugen horen 5400 vleesvarkens. allebij een ton onder t langjarig gemiddelde dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.