Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

Rabobank ziet herstel op varkensmarkt

Rabobank-marktanalisten verwachten dat de Europese varkenssector in het tweede kwartaal van 2016 met de eerste tekenen van herstel te maken krijgt.

De krimp van de zeugenstapel in heel Europa, waardoor het aantal biggen daalt, zal in de tweede helft van dit jaar de biggenprijzen positief ondersteunen, zo meldt de bank in het Kwartaalbericht Varkens. Daarnaast stijgt de export van varkensvlees vanuit de Europese Unie.

Begin mei 60.000 ton varkensvlees vanuit PO-regeling op de markt

In de eerste maand van dit jaar werd 23,5 procent meer varkensvlees geëxporteerd dan in het jaar daarvoor. In de eerste helft van het jaar kampt de markt nog met een prijsdrukkend effect doordat vlees uit de private opslagregeling op de markt komt. Eind april, begin mei komt er 60.000 ton varkensvlees vanuit deze regeling op de markt, twee derde van het totaal volume in de regeling. "Het dal van deze varkenscyclus lijken we met het vierde kwartaal van 2015 achter ons te laten," aldus Koen van Bergen, sectormanager varkenshouderij bij de Rabobank. "

Hogere biggenprijzen, groei Europese varkensvleesexport

Ondanks een teleurstellend eerste kwartaal van 2016 vielen de biggenprijzen hoger uit dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Een opleving die de komende maanden langzaam doorzet. Positief is ook de groei van de Europese export van varkensvlees. Zolang de prijzen absoluut gezien echter nog onder de kostprijs liggen, kunnen we nog niet spreken van echt herstel. Maar de eerste tekenen zijn hoopvol."

Meer EU-export varkensvlees naar China

De marktanalisten verwachten daarnaast een positief effect van nieuwe milieuwetgeving in China, waardoor de productie daar afneemt terwijl de vraag groeit. Dit zou moeten leiden tot meer export van varkensvlees vanuit de Europese Unie naar China. Dit helpt om de vleesvoorraden in Europa versneld af te bouwen. Bovendien kan het leiden tot een sneller prijsherstel voor de Europese varkenshouder, zo staat in het kwartaalbericht.

Laatste reacties

 • gerard364099

  hebben ze de glazen bol weer is geanaliseerd

 • chila

  Ok , laat die inkoper van de Rabo maar komen . Voor € 1,75 / kg geslacht heeft hij een deal voor de 2e helft van dit jaar !

 • John*

  misschien moeten we als varkenshouders zelf eens organiseren dat we een deel vlees naar china verkopen. de keten na ons houd echt wel in de gaten dat ze hier voldoende voorraad houden voor de afnemers in europa zodat ze de portemonnee niet hoeven te trekken.

 • verzekering

  De Rabo kan zich beter bemoeien met verbetering van de rentopbrengsten , dat is hun tak van sport en al die
  wijsneuzenpraat over het boerenbedrijf zitten we niet op te wachten, dat kunnen de boeren zelf wel handelen.
  Zitten dit soort profeten alleen bij de Rabo ??? andere banken hoor je nauwelijks iets over in Boerderij.

 • exvarkensboer1

  Heb je straks net de chinese markt veroverd. Beginnen ze daar weer zelf meer varkens te fokken en te mesten. Zie dan maar eens van je overschot aan vlees af te komen.

 • wienbemelmans

  De rabobank heeft weer in de glazen bol gekeken, jammer dat
  ze er altijd zelf beter van worden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.