Varkenshouderij

Nieuws laatste update:13 apr 2016

Houben neemt hightech-zichtstal in gebruik

De nieuwe vleesvarkensstal van Houbensteijn groep in het Limburgse IJsselstein is dinsdag officieel geopend.

De bouwkavel is ingericht met nestkasten, tillen, broedkorven, faunapalen en een afwateringsvijver. Provincie Limburg ziet de nieuwe stal als een voorbeeld dat binnen het nieuwe provinciale landbouwbeleid past.

Gedeputeerde Patrick van den Broeck verrichtte de opening met Ingrid Jansen (POV), Mark Vossen (LLTB) en burgemeester van Venray, Hans Gilissen.

Mestvergisting

Eigenaar Martin Houben richt zich naast het houden van varkens ook op biovergisting om de varkensmest te benutten als energiebron. Door deze insteek en de combinatie met zonnepanelen lukt het de varkenshouder om energieneutraal te werken. Iets waar het bedrijf al langer op insteekt; zo liet het bedrijf in 2009 al een carbon footprint-analyse maken van het door hen geproduceerde varkensvlees.

'Varken onmisbare schakel in consumptiemaatschappij'

Houben ziet het varken als onmisbare schakel in de Nederlandse consumptiemaatschappij. Het varken maakt de kringloop gesloten door voedselreststromen om te zetten in vlees. De zichtstal moet burgers hier meer bij betrekken.

Naast zicht op de dieren kunnen bezoekers hier iets opsteken over de moderne varkenshouderij, bijvoorbeeld de rol van Big Data bij het monitoren van de groei, diergezondheid en bedrijfsmanagement.

De zichtstal is dagelijks geopend aan de Ysselsteynseweg 40 in Heide/Ysselsteijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.