Varkenshouderij

Nieuws 4 reactieslaatste update:28 apr 2016

Helft varkenshouders Hof van Twente overweegt te stoppen

De helft van de varkenshouders in de gemeente Hof van Twente overweegt te stoppen, mits dat schuldenvrij kan. Dat blijkt uit onderzoek van het platform Stil Leed in het Buitengebied en op basis van gesprekken met 36 zeugenhouders in de Hof van Twente.

Wilco Pasman, gebiedscoördinator buitengebied van de Hof van Twente en directeur van Stimuland, is een van de drijvende krachten achter het platform. "We hebben ons gericht op de sociale gevolgen van de slechte financiële situatie in de zeugenhouderij", vertelt hij.

Negatieve berichtgeving

"Varkenshouders zijn zich bewust van hun financiële positie. Ze vinden het vervelend dat ze geen geld verdienen, maar wat hen het meeste stoort, is aanhoudende negatieve berichtgeving over de sector en het gemis aan waardering", aldus Pasman. Volgens de gebiedscoördinator komen veel varkenshouders mede hierdoor in een negatieve spiraal. Dat uit zich soms in rancune, jegens bijvoorbeeld de voerleveranciers en/of de bank. Pasman signaleert dat mensen verharden in hun emoties en nog harder gaan werken.

Varkenshouders zien mestafzet als problematisch

De varkenshouders geven aan behoefte te hebben aan perspectief voor de toekomst. De helft overweegt om te stoppen mis er een goede regeling komt. Anderen willen duidelijkheid over de markt en hun positie in de keten. Mestafzet wordt door allen problematisch genoemd.

Pasman geeft aan dat het platform met de gemeente oplossingen wil bedenken als een saneringsregeling. "De situatie in de Hof van Twente staat niet op zich. We moeten dit landelijk aanpakken met vergelijkbare initiatieven in Noord-Brabant en Gelderland", besluit hij.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik word kotsmisselijk van de foto-keuze van de boerderij!

 • Eric1968

  Juist farmerbn, weinig verstand bij de redactie van boerderij, de meeste mensen die dit zien weten niet dat het een verzamelplaats is en denken dat dit een varkensbedrijf is waar de varkens zo gehuisvest worden.

 • veldzicht

  En straks plaatst de PvdD weer een foto met als bijschrift hoe erg het is in de bio-industrie met die mega-stallen.

 • farmerbn

  Bedankt voor de andere foto.

Of registreer je om te kunnen reageren.