Varkenshouderij

Nieuws 942 x bekeken

Franse varkensboeren zetten slachters onder druk

Franse varkensboeren gaan slachterijen, vooral het grootste vleesbedrijf Cooperl, onder druk zetten om alsnog mee te werken aan een solidariteitsfonds.

De slachterijen moeten tot bezinning komen, in het algemeen belang en om te beginnen in het belang van de boeren. Dat stellen de regionale boerenbonden in Pays de la Loire, één van de grotere varkensgebieden van Frankrijk.

Slachterijen werken niet mee aan solidariteitsfonds boeren

De vleesbedrijven hebben via hun organisatie Culture Viande laten weten dat ze weigeren aan een solidariteitsfonds mee te werken omdat dat tot valse concurrentie leidt en problemen met Brussel kan opleveren. Maar het fonds is van levensbelang voor de varkenshouders, aldus de boerenbonden. Zij richten zich in eerste instantie op Cooperl omdat dat een coöperatie is. ''We eisen dat de coöperaties ons nu eens goed duidelijk maken waarom ze het fonds niet willen steunen. De koepel van coöperaties Coop de Franse en Terrena zijn wel voor. Het is dus onbegrijpelijk dat Cooperl als bedrijf van varkenshouders blijft dwarsliggen", zegt een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.