Varkenshouderij

Nieuws

EU slacht dit jaar ruim 258 miljoen varkens

De Europese Commissie verwacht dat dit jaar in de Europese Unie meer dan 258 miljoen varkens geslacht zullen worden. De marktexperts van de Commissie baseren zich op gegevens over de Europese varkensstapel van Eurostat, het Statisch Bureau van de EU.

De Europese varkensstapel telde in december 2015 149 miljoen dieren. Ten opzichte van het begin van 2015 is dat een groei van 0,5%. Het aantal zeugen daalde vorig jaar in Europa met 1,7% naar 12,3 miljoen dieren. Door de productiviteitsstijging van de zeugenstapel blijft het aanbod van biggen echter gelijk. En daarmee wordt het aanbod slachtvarkens voorlopig niet kleiner.

Spaanse varkensstapel groeit het meest

Spanje neemt het leeuwendeel van de groei van de varkensstapel voor zijn rekening. Daar werden vorig jaar bijna 46,5 miljoen varkens geslacht, een stijging van bijna 7%. Ook in Portugal, Ierland, Nederland steeg het aantal slachtingen met 5% tot 6%. Italië en Polen slachtten allebei zo'n 3,5% meer varkens.

Relatief grote stijger is Hongarije: de Hongaren slachtten vorig jaar bijna 10% meer varkens. In Duitsland werden 1% meer varkens geslacht. In Frankrijk, België en Oostenrijk bleef het aantal slachtingen stabiel. In de rest van Europa daalde de productie.

Meer tonnen vlees dan in recordjaar 2007

Als de prognose uitkomt, dan worden dit jaar in heel de EU bijna 3 miljoen varkens meer geslacht dan in 2015. Toen zijn 255,4 miljoen varkens geslacht. De prognose voor dit jaar ligt nog onder het recordjaar 2007. Toen werden in de EU 259,9 miljoen varkens geslacht.

Mogelijk dat de totale productie in tonnen vlees in 2016 wel hoger uitkomt dan in 2007, doordat het geslacht gewicht van de varkens de laatste jaren stijgt. Zo was het gemiddeld geslacht gewicht in Nederland in 2014 94,5 kilo tegen 92,4 kilo in 2007.

Of registreer je om te kunnen reageren.