Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Begroting Sterksel nog niet snel rond

De begroting 2016 voor Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel is nog niet sluitend. Dat zegt manager Theo Duteweerd.

Duteweerd maakt een ronde langs het bedrijfsleven. Samen met stalinrichters, fokkerijorganisaties en mengvoerfabrikanten kijkt hij of er gezamenlijk projecten op te zetten zijn. Hij ervaart echter dat bedrijven het belang van onderzoek en innovatie zien, maar vooral druk zijn om zelf te overleven.

Sluiting dreigt

"Als het echter niet lukt om de komende tijd voldoende geld binnen te halen, dan bestaat het risico dat Sterksel sluit", aldus Duteweerd. VIC Sterksel moest vorig jaar noodgedwongen ook al flink reorganiseren. Toen werd het aantal medewerkers teruggebracht van 15 naar 7,5 voltijdbanen.

Geen alternatieve geldstromen na productschap

Kern van het probleem is dat er geen alternatieve geldstromen zijn gevonden voor de weggevallen middelen van het productschap. Daardoor kan het onderzoeksprogramma 'Samenwerkende varkenshouderijketen' niet voltooid worden. Hiervoor staan het ministerie van Economische zaken en Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) gezamenlijk aan de lat, maar door het uitblijven van een algemeenverbindendverklaring (AVV) kan de POV nog geen middelen ophalen bij varkenshouders om bij te dragen aan onderzoek.

Theo Duteweerd.<br /><em>Foto: Bert Jansen</em>
Theo Duteweerd.
Foto: Bert Jansen

Opzet meerjarig onderzoeksprogramma

Verder is Duteweerd bezig om een meerjarig onderzoeksprogramma op poten te zetten. Hij wil dat het liefst voor de zomer presenteren. De kern van dat onderzoek is innovatie; de vraag daarbij is of er vooral wordt ingezet op productinnovatie of dat er meer moet worden opgeschoven naar systeeminnovatie. Bij dat laatste ligt de focus op de varkensketen als geheel.

De manager hoopt uiteindelijk dat er een plan komt waarbij de varkenshouder aan de basis staat. Of het zover komt is onzeker. "Het is aan de varkenshouders of men het moment wil en kan benutten om invloed en regie te krijgen op toekomstig onderzoek en innovatie."

Laatste reacties

  • fransderondhoeven

    maak van sterksel maar een kijkstal voor de consument kun je ze gelijk uitleg geven van hoe en wat

  • wienbemelmans

    Met livarvarkens er in.

Of registreer je om te kunnen reageren.