Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

'40% varkenshouders komt geld tekort'

Van de varkenshouders heeft 40% liquiditeitsproblemen; dat schat Rabobank. Dat bleek donderdag op een bijeenkomst van die bank met landbouwjournalisten.

Rabobank schat dat 40% van de varkenshouders een liquiditeitstekort heeft. Anders dan in de melkveehouderij ontbreken buffers en onderliggend vermogen, waardoor de sector ingrijpend moet hervormen om verder te komen. Dat zei Ruud Huirne, directeur food & agri van Rabobank Nederland, tijdens een bijeenkomst met landbouwjournalisten.

Rabo voorziet gering marktherstel in tweede helft 2016

Rabobank verwacht in de tweede helft van 2016 gering marktherstel. Omdat prijzen nu langdurig op een laag niveau liggen, krimpt de zeugenstapel en dan in Nederland nog wat harder dan Europees. Een grote sanering van de Nederlandse varkenshouderij zal volgens Huirne geen zoden aan de dijk zetten. De varkensprijs wordt internationaal bepaald en Nederland is een grote producent, maar met 25 miljoen varkens toch maar een tiende van het Europese totaal.

Nederlands varkensvlees 'moet van topkwaliteit zijn'

Een Europese structurele oplossing zou wenselijk zijn, maar Huirne stelt dat Rabobank hiervoor geen specifieke ideeën heeft.

In elk geval moet het eigen huis op orde, en moet Nederlands varkensvlees als topkwaliteit worden ervaren. In het Verenigd Koninkrijk komt Nederland bij de retail pas op de derde plaats na Brits en Deens varkensvlees. De toekomst ligt dus in het vinden van toegevoegde waarde. Dat is wat Huirne betreft aan ondernemers zelf. "Zij moeten zelf initiatief nemen."

Concepten met meerwaarde

Rabobank werkt wel met andere partners samen in het project Vitalisering Varkenshouderij. Het project moet leiden tot meer ketensturing. Nu leggen varkenshouders zich nauwelijks vast aan partijen waardoor de ontwikkeling van concepten met meer toegevoegde waarde lastig is.

De sector moet volgens de deelnemers aan Vitalisering Varkenshouderij meer investeren in innovatie en de kosten moeten omlaag, waarbij prioriteit moet liggen bij mestverwerking.

Prijsgerelateerde aflossingen zitten er voor varkenshouders niet in

Rabobank onderzoekt de mogelijkheid voor de melkveehouderij melkprijsgerelateerde aflossingen in contracten op te nemen. Huirne laat doorschemeren dat een dergelijk systeem er voor de varkenshouderij niet in zit, omdat deze sector te zwak staat. "De cycli zijn anders. In de varkenshouderij zijn goede en slechte periodes niet meer ongeveer even lang. Eerder staan tegenover 2 goede 5 slechte jaren."

Laatste reacties

 • John*

  Bij de melkveeveehouderij is het nog totaal onbekend hoelang een dal of piek gaat duren dit is pas t eerste jaar volledig vrij na 40 jaar met behulp van subsidies vermogen opbouwen.

  wel staat nederland bij de top als het gaat over kostprijs van een big en boven in de middenmoot als het gaat over het mesten van een vleesvarken. Bij de melkveehouderij is de kostprijs een van de hoogste en drijft alles op de waarde van de grond.. wat als dat als een kaartenhuis in elkaar zakt net zoals Denemarken enkele jaren geleden dan zijn deze financieringen voor de Rabobank ook geen optie meer.

 • pieterfranken1

  hoezo onbekend. Er zijn genoeg landen die al jaren op de wereldmarkt leveren, dus er is geschiedenis genoeg om van te leren.

 • gertke

  Het woord "duurzaam" staat er niet in.

 • Farmer4life2

  In welke sector ook. (Zie transport) als je kostprijs te hoog is kun je moeilijk concurreren.

  De wereld wordt steeds kleiner, waar vrije handel toeneemt en er in elke tak rationeler wordt gedacht.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Alleen een lage kostprijs geeft de varkenshouderij toekomst .Met minder onzin kunnen de kosten omlaag.De banken mogen dit best aankaarten in Den Haag.Alle koste die zorgen voor z.g.duurzaamheid zorgen er voor dat de sector niet duurzaam overleefd,maar weg geconcurreerd wordt.

 • chila

  De overheid wil toch minder intensieve veehouderij maar wil geen schadevergoeding betalen voor de bedrijven die het veld moeten ruimen zoals bij de Nertsen . Dus niet verbieden maar wegpesten d.m.v. kostprijsverhoging.

 • chila

  P.s. ik hoop dat de Nertsenhouders hun rechtzaken winnen , anders is iedereen hier vogelvrij verklaard .

 • piggy

  waarom voor de varkenshouderij geen gebaseerde aflossing?
  Er komt heus wel weer goede tijden voor de varkenshouders
  Of hebben ze bij de rabo liever koeienboeren

 • Farmer4life2

  Piggy, waarom denk je dat er betere tijden kunnen aankomen voor specifiek de Nederlandse varkenshouderij? Welk USP? Heeft de Nederlanders tov het buitenland?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.