Varkenshouderij

Nieuws

1% van E. coli bij varkens colistine-resistent

Bij E. coli bij varkens is 1% van de onderzochte isolaten resistent tegen het antibioticum colistine. Over colistineresistentie bestaan zorgen.

Van de E. coli-isolaten die de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in 2015 afnam bij varkens, was 1% resistent voor het antibioticum colistine. Colistine is een tweedekeuzeantibioticum, dat bij varkens vooral wordt ingezet tegen E. coli en salmonella.

Colistine-ongevoelige salmonella's zijn in onderzochte mest of bij ingestuurde varkens niet gevonden, zo meldt de GD.

Kip en kalkoen

Over opkomende resistentie tegen het antibioticum colistine op intensieve veebedrijven binnen en buiten Nederland bestaan zeker recentelijk groeiende zorgen. Eerder werd bij Nederlandse kip en kalkoen al colistineresistente micro-organismen aangetroffen.

<em>Foto: Marcel van Hoorn</em>
Foto: Marcel van Hoorn

Of registreer je om te kunnen reageren.