Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Wonden bij 10% varkens met lange staart

Bij 10% van de varkens die zijn gevolgd in het demonstratieproject 'varkens met lange staarten' is een staartwond geconstateerd in de stal. Dat percentage geldt zowel voor gespeende biggen als vleesvarkens.

Op het praktijkcentrum VIC Sterksel werd twee jaar lang 117 tomen biggen gevolgd van geboorte tot slacht. De resultaten zijn woensdag gepresenteerd tijdens de LIV in Venray.

Hoop op betere resultaten

Van alle 1.428 varkens is uiteindelijk ook een slachtlijnscore gemaakt. Daaruit blijkt dat 82% van de dieren geen zichtbare schade had aan de staart, bij 6% waren bijtsporen zichtbaar en bij 12% van de dieren was een wond of wondje zichtbaar. Deze wonden werden ook tijdens de laatste rondes aangetroffen. Het is de onderzoekers zodoende niet gelukt om het staartbijten geheel een halt toe te roepen. Alles overziend had onderzoekster Marion Kluivers gehoopt dat de resultaten iets beter waren geweest. "Maar we weten dat het lastig is. Met de ervaringen kunnen we weer vooruit."

Afleidingsmateriaal om bijten te stoppen

Belangrijkste doel van het onderzoek was het vinden van een goed 'vangnet' op het moment dat er problemen optreden. Een veelgebruikt instrument was het verstrekken van extra afleidingsmateriaal op het moment dat er problemen zijn. Op die manier is het mogelijk de aandacht af te leiden van de gebeten dieren. Het is daarbij de kunst om een goede combinatie te vinden tussen vast afleidingsmateriaal zoals jute of een ketting en losse elementen zoals een stuk hout, hooi of luzerne. Het afzonderen van dieren die blijven bijten blijkt ook een noodzakelijke ingreep te zijn.

Stoppen met couperen

In het onderzoekscentrum VIC Sterksel wordt geëxperimenteerd met de voersamenstelling om de bijtproblematiek te verminderen. Uiteindelijk moeten alle onderzoeksinspanningen resulteren in het helemaal stoppen met couperen zoals in de 'Verklaring van Dalfsen' is afgesproken. Daarbij wordt nauw samengewerkt met Duitsland en Denemarken.

Eén reactie

  • John*

    kijk eerst maar eens of de consument staartvlees met de bijbehorende prijs prefereert boven vlees van een varken met gecoupeerde staart..

Of registreer je om te kunnen reageren.