Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Vion neemt helft varkens van Hilckmann op

Vion neemt de helft van de varkens op die tot voor kort bij Hilckmann in Nijmegen werden geslacht. Dat blijkt uit navraag bij de vleesverwerker. Dat bekent dat Vion vanaf deze week 10.000 varkens extra gaat slachten in Boxtel.

Om de oorspronkelijk voor Hilckmann bedoelde varkens te kunnen gaan slachten gaat de Vion-fabriek ook op zaterdag draaien. Het aantal varkens dat Vion wekelijks in Boxtel slacht, komt daarmee boven de 100.000.

In totaal slachtte Hilckmann 20.000 varkens per week. De andere 10.000 dieren komen terecht bij Westfort, Van Rooi en Duitse slachterijen. Westfort en van Rooi nemen elk zo'n 4.000 varkens extra op. De laatste 2.000 dieren gaan naar Duitsland.

Alle aanvoer Hilckmann nu elders geplaatst

Een week nadat Hilckmann bekendmaakte te stoppen, is alle aanvoer zodoende elders geplaatst. Cor van der Post van Compaxo geeft aan geen noemenswaardig aantal extra varkens te slachten. De slachterij zat al redelijk vol.

Jaap de Wit van Westfort zegt dat ze het extra aantal varkens blijvend willen slachten. Dus niet tijdelijk om de handel of boeren uit de brand te helpen. Wel laat het bedrijf weten alleen borgen en gelten op te nemen. Ook Vion is positief over het grotere volume te slachten varkens. Dat zorgt ervoor dat de vaste kosten over meer dieren kunnen worden uitgesmeerd waardoor er uiteindelijk efficiënter geslacht kan worden.

Gevecht over afzetkanalen Hilckmann

Naast het overnemen van de aanvoer zijn de genoemde slachterijen ook druk doende om de afzetkanalen van Hilckmann over te nemen. Dat commerciële gevecht vindt momenteel plaats. Voor een deel zijn die kaarten op voorhand al geschud. Zo kocht Vion altijd al flink wat middels bij Hilckmann om deze te verwerken in de baconfabriek in Scherpenzeel. Die komen straks dus uit de eigen fabriek.

Laatste reacties

 • leftturn

  Hoop paniek om weinig dus. Beter voor de overgebleven partijen. Nu wachten op verhoging varkensprijs. Min drie van deze week is absoluut niet nodig. Zou men sieren dit toe te geven.

 • Ad7

  Helemaal mee eens, lekker stemming gemaakt door de handelaren. Boerderij mag zelf ook wel eens kritischer zijn op wat Jan en allemaal roept.

  Zou een boel stemmingmakerij voorkomen!!!

 • drikhend

  Allemaal leuk en aardig maar handelaren hebben weinig of minder mogelijkheden om varkens te plaatsen . En de handelaren maken stemming omdat zij net zo goed weten als u en de rest dat prijs verlagingen soms niet nodig zijn . De slachterijen krijgen de varkens wel binnen want slachtrijp moeten ze weg . En de handel kan ze bij minder partijen aanbieden en dus wacht men maar af ze komen toch wel .Ze moeten toch weg . En dat bewijst zich nu want niemand vecht om de varkens terwijl men eigenlijk overcapaciteit heeft want anders was na een week de rust niet zo groot . Vergis u niet in het de schuld geven aan de verkeerde partijen . Al de fusies en overnames in mengvoeder sector , varkenshandel, slachterijen enz. zijn niet uit weelde maar eerder stille armoede die in grootste gedeelte van de agrarische wereld ontstaan is en sluimerde groeit . En naar mijn mening heeft het allemaal te maken met goed koop voedsel pakket voor consument . Hier mee vechten supermarkten mee om de gunst van de klant . Maar zelf wil men maximaal de winst per product . Zie recent Jumbo met hak en Jumbo gaat zo verder . De rest volgt dan . Maar uiteindelijk zal de lagere inkoop prijs van Jumbo door geschoven worden naar de producent van de grondstoffen . De boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.