Vion Boxtel: het inpakken en laden van varkensvlees voor export. In november 2014 gemaakte <em>foto</em>. Werknemers van vion lopen tussen de karkassen.</p> <p><em>Foto: Bert Jansen</em> VarkensNieuws

Vion neemt helft varkens van Hilckmann op

Vion neemt de helft van de varkens op die tot voor kort bij Hilckmann in Nijmegen werden geslacht. Dat blijkt uit navraag bij de vleesverwerker. Dat bekent dat Vion vanaf deze week 10.000 varkens extra gaat slachten in Boxtel.

Om de oorspronkelijk voor Hilckmann bedoelde varkens te kunnen gaan slachten gaat de Vion-fabriek ook op zaterdag draaien. Het aantal varkens dat Vion wekelijks in Boxtel slacht, komt daarmee boven de 100.000.

In totaal slachtte Hilckmann 20.000 varkens per week. De andere 10.000 dieren komen terecht bij Westfort, Van Rooi en Duitse slachterijen. Westfort en van Rooi nemen elk zo’n 4.000 varkens extra op. De laatste 2.000 dieren gaan naar Duitsland.

Alle aanvoer Hilckmann nu elders geplaatst

Een week nadat Hilckmann bekendmaakte te stoppen, is alle aanvoer zodoende elders geplaatst. Cor van der Post van Compaxo geeft aan geen noemenswaardig aantal extra varkens te slachten. De slachterij zat al redelijk vol.

Jaap de Wit van Westfort zegt dat ze het extra aantal varkens blijvend willen slachten. Dus niet tijdelijk om de handel of boeren uit de brand te helpen. Wel laat het bedrijf weten alleen borgen en gelten op te nemen. Ook Vion is positief over het grotere volume te slachten varkens. Dat zorgt ervoor dat de vaste kosten over meer dieren kunnen worden uitgesmeerd waardoor er uiteindelijk efficiënter geslacht kan worden.

Gevecht over afzetkanalen Hilckmann

Naast het overnemen van de aanvoer zijn de genoemde slachterijen ook druk doende om de afzetkanalen van Hilckmann over te nemen. Dat commerciële gevecht vindt momenteel plaats. Voor een deel zijn die kaarten op voorhand al geschud. Zo kocht Vion altijd al flink wat middels bij Hilckmann om deze te verwerken in de baconfabriek in Scherpenzeel. Die komen straks dus uit de eigen fabriek.

Beheer
WP Admin