Varkenshouderij

Nieuws

TG-status Topigs wordt diergezondheidsstatus

Topigs Norsvin schaft de TG-status af omdat die veel verwarring geeft in de praktijk. Dat maakte de fokkerijorganisatie onlangs bekend.

De TG-status is gebaseerd op bloedmonitoring van de uitstroom van opfokzeugen en afwezigheid van klinische symptomen. Dat is echter geen garantie dat de dieren werkelijk vrij zijn van ziekteverwekkers. Daarmee creëert de status schijnzekerheid naar afnemers toe.

Bedrijfsgezondheidsstatus

Topigs Norsvin vervangt de TG-status door een bedrijfsgezondheidsstatus die alleen wordt toegekend wanneer bedrijven vrij zijn van ziekteverwekkers. Bedrijven die vrij zijn van PRRS, Mycoplasma of App of een combinatie van deze krijgen een 'vrij van' status. Bedrijven die vrij zijn van alle drie ziektekiemen krijgen de SPF-status.

Of registreer je om te kunnen reageren.