Varkenshouderij

Nieuws

Smithfield deelt mee in malaise op varkensmarkt

De omzet en winst van 's werelds grootste producent van varkens en varkensvlees Smithfield zakten afgelopen jaar flink. De omzet in 2015 bedroeg $14,4 miljard, tegenover $15 miljard het jaar daarvoor.

Onder de streep bleef het afgelopen jaar $452 miljoen over, tegenover $556,1 miljoen in 2014. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf vandaag presenteerde.

De mondiale marktleider in varkens en varkensvlees deelde dus ook mee in de malaise op de varkensmarkt. Smithfield slachtte wereldwijd 35,1 miljoen varkens in 2015, 3 miljoen meer dan in 2014. Niettemin bleef de omzet achter.

Varkensaanbod sterk gestegen

In de Verenigde Staten is de varkenshouderij de effecten van diarreeziekte PED te boven. Daardoor groeide het varkensaanbod het afgelopen jaar sterk, met lagere opbrengstprijzen als gevolg. De brutowinst met de productie van vleesvarkens zakte 94% in 2015, tot $19,7 miljoen. Het afgelopen jaar verkocht het bedrijf 18,7 miljoen vleesvarkens, bijna anderhalf miljoen meer dan in 2014.

Goede resultaten voor vleesverwerkingstak

De vleesverwerkingstak van het bedrijf boekte wel goede resultaten, afgelopen jaar. De brutowinst met verwerkt vlees steeg 46% in 2015, tot $673,3 miljoen dollar. Ook bij de verkoop van vers vlees steeg de brutowinst flink: 83% tot $117,3 miljoen.

Ondanks de gedaalde omzet en winst in 2015, ziet de Smithfield-directie volop perspectief voor de toekomst, vermeldt het jaarrapport. Het Amerikaanse Smithfield werd 26 september 2013 ingelijfd door de Chinese WH-group. Dat heeft er onder meer toe geleid dat het bedrijf is gesplitst in vier divisies. Het bedrijf telt 50.200 werknemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.