Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Schreijer wil crisisreserves inzetten voor varkenshouderij

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik wil dat geld uit de crisisreserve van de Europese landbouwbegroting wordt gebruikt om de financiële problemen in de varkenshouderij aan te pakken. Dit zei Schreijer tijdens een debat in het Europees Parlement.

"De crisisreserve is er voor alle sectoren in nood, zoals op dit moment in de varkenshouderij het geval is," vindt Schreijer-Pierik. Ze vindt dat het geld moet worden ingezet om varkensboeren te begeleiden die met hun bedrijf willen stoppen, die een doorstart willen maken, of die hun bedrijf willen verbreden. De politica vindt dat de €10 miljoen, die Nederland van de EU kreeg voor de varkenshouderij in verband met de crisis, niet goed is besteed. "Het geld heeft de situatie voor de boer niet structureel verbeterd en mag dan ook vooral worden gezien als een doekje voor het bloeden", zegt ze.

Generieke korting

Wanneer de crisisreserve wordt gebruikt, betekent dit dat alle sectoren extra worden gekort op de directe inkomenssteun (betalingsrechten). De crisisreserve van maximaal €400 miljoen per jaar in de EU wordt betaald uit een generieke korting op de directe inkomenssteun. Hiervoor wordt jaarlijks vooraf gekort op de inkomenssteun. Als het crisisbudget niet gebruikt wordt, vloeit het terug naar de boeren.

Russische boycot

SGP-Europarlementariër Bas Belder spreekt van een uitzonderlijke crisissituatie voor de varkenshouderij. Hij pleit voor meer inzet om de Russische markt weer te openen voor Europees varkensvlees. "Nu de Wereldhandelsorganisatie komt met een negatieve beoordeling van de Russische maatregelen, zou een technische oplossing met Rusland toch snel te regelen moeten zijn', aldus Belder.

'Door tijdelijk vervroegd slachten als maatregel in te zetten, treedt verbetering van de prijs op.'

SGP vindt een nieuwe openstelling van de particuliere opslag voor varkensvlees als maatregel tegen de crisis in de varkenshouderij geen goed idee. Vervroegd slachten vindt de partij wel een goed alternatief. "Door tijdelijk vervroegd slachten als maatregel in te zetten, treedt verbetering van de prijs op zonder risico op marktverstoring achteraf", aldus Belder.

VVD: alternatieve afzetmarkten

Jan Huitema (VVD) zoekt de oplossing in het vinden van alternatieve afzetmarkten en het heropenen van de Russische markt. Ook wil hij varkenshouders meer ruimte geven voor eigen initiatieven om de marktsituatie te verbeteren. "Fantastisch om te zien dat de sector zelf ook initiatieven onderneemt, zoals productinnovaties. Die zouden meer ruimte moeten krijgen."

Maandag 14 maart komen de landbouwministers van de EU bijeen om over crisismaatregelen voor landbouw te praten. Check hier de geagendeerde onderwerpen op de Raad.

Laatste reacties

  • John*

    leegstandspremie voor de zeugenhouders per lege plek, tot 10% van de bedrijfscapaciteit. 300 euro per lege plek is genoeg. rekensom bedrijf 500 zeugen, 50 * 300 = 15.000, 90.000 maal 300 = 27.000.000 premie per jaar. Als de markt weer aangetrokken is zijn we geen geschoten wild voor de landen om ons heen. Wie wil er nu gaan produceren voor een exportmarkt die zelf de productie pijlsnel op kan voeren?

  • exvarkensboer1

    En maar belastingcentjes blijven steken in een verlieslijdende sector. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
    SANEREN DIE HAP.

Of registreer je om te kunnen reageren.