Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

PvdA wil onderzoek longkanker en veehouderij

Is er een relatie tussen het aantal gevallen van longkanker en de intensieve veehouderij? De PvdA wil onderzoek om te kijken of dat zo is.

Aanleiding voor de roep om een onderzoek door de PvdA-kamerleden Tjeerd van Dekken en Henk Leenders zijn uitspraken van de Brabantse oncologisch chirurg Ignas van Bebber, die bij Omroep Brabant zei dat hij meent dat er een relatie is tussen het aantal gevallen van longkanker en de intensieve veehouderij.

PvdA: laat Gezondheidsraad risico's onderzoeken

Als het aan de PvdA ligt, wordt de Gezondheidsraad ingeschakeld om aanvullend onderzoek te doen op het risico van longkanker rond boerderijen en om het advies uit 2012 over gezondheidsrisico's rond boerderijen te herzien.

Ook provincie Noord-Brabant wil opheldering

Ook in de provinciale staten in Noord-Brabant is om opheldering gevraagd naar aanleiding van de opmerkingen van de chirurg van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Laatste reacties

 • info36

  Ze kunnen het beter in de industriegebieden onderzoeken. Stelletje oproerkraaiers.

 • Fredrika

  Er wordt vaak heel veel geld voor onderzoek uitgetrokken, daarom zou ik adviseren om het in een keer goed te doen. Dus op hetzelfde moment eenzelfde onderzoek nabij veehouderij, industrie en stadsrand. En we gaan ervanuit dat dit eerlijk en zonder vooroordeel gebeurd! Dus onderzoekers weten op dat moment niet welk van de drie het is. Ik heb er niet voor gestudeerd, maar dit lijkt me de enige betrouwbare methode.

 • toin

  goed plan

 • zon

  Bij veel onderzoeken is bij voorbaat de uitslag al bekend,daarom zou ik een onderzoek in opdracht van de Pvda maar niet vertrouwen.

 • melkveehouder .

  Ik wil pleiten voor een onderzoek of er verband is aan te tonen tussen politieke besluitvorming en (psychische) stoornissen en/of lichamelijke klachten bij ondernemers.

 • Snel

  Verkiezingen komen er weer aan, er moeten zieltjes gewonnen worden, hoe kan dat makkelijker dan om op deze manier achter een uitspraak aan te lopen van een snotneus die net afgestudeerd is. In `t Duitse varkensdichte gebied Vechta hebben ze al een keer zo`n onderzoek gedaan en daar bleek `t tegendeel uit.

 • fietskip

  in het stuk chirurg: meer longkanker door vee in Brabant van 14 maart 2016 kunnen de politici de wetenschapsbladen vinden waar zo'n onderzoek reeds is gepubliceerd. Daar is het tegendeel bewezen. Zo het onderzoek is gedaan!!! Dat is ook logisch omdat het imuunsystheem zo meer en vaker geprikkeld word door organisch fijnstof en niet door anorganisch fijnstof.

 • Dierenwelzijn

  Ik weet het niet hoor, maar volgens mij is het geen pas afgestudeerde snotneus (zie http://www.jeroenboschziekenhuis.nl/Publicaties/105174/Dr-IPT-van-Bebber) , en ik hou ook eigenlijk niet zo van al die onderbuik reacties. De samenleving is gebaat bij betrouwbare kennis over gezondheidsrisico's van alle menselijke activiteiten, inclusief de veehouderij.

 • John*

  je mag hypothese roepen maar zonder hem te kunnen onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek zou ik toch maar oppassen met het opzoeken van de publiciteit.. als dadelijk blijkt dat er geen verband is hang je mooi aan de schandpaal. helaas zijn de media dan wel weer wat terughoudener met de berichtgeving, hoezo gekleurd erop staan.. Dus mocht het onderzoek dadelijk niets aantonen dan maar zowel de journalist als de 'wetenschapper' samen aan de paal. misschien dat er dan eens iets verandert!.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.