Varkenshouderij

Nieuws 4083 x bekeken

Polemiek over Frans mega-varkensbedrijf

De aanvraag van een groep Franse varkenshouders in Saint-Symphorien in de Gironde om hun bedrijf uit te breiden van 7.000 naar 11.600 dieren heeft veel bezwaren opgeroepen.

De inspecteur die een openbaar onderzoek moest instellen, heeft inmiddels ook een negatief advies uitgebracht wegens de mogelijke gevolgen voor de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater.

Volgens de boeren achter het varkensbedrijf is schaalvergroting nodig om de kosten voor het voldoen aan de huidige wettelijke eisen te kunnen betalen. "De uitbreiding zal de sfeer in de gebouwen en het welzijn van de dieren verbeteren." De onderzoeksinspecteur denkt echter dat de hoeveelheid stikstof zal leiden tot vervuiling en uiteindelijk ook tot het optreden van de groene algen die veel Franse rivieren en stranden teisteren.

Varkenshouderij over regio verdelen

Het protest wordt geleid door de Confédération Paysanne, een kleinere boerenbond die zich verzet tegen elke vorm van grootschalige veehouderij. "Wij verdedigen een andere visie van de landbouw dan de industriële varkenshouderij", aldus Jean-Pierre Leroy, die zich namens de bond met het dossier bezighoudt. De bond wil de varkenshouderij beter over de regio verdelen, in plaats van op één plaats concentreren.

Of registreer je om te kunnen reageren.